Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

«Κραυγή» αγωνίας ή «κραυγή» ζωής;

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Εκεί που τελειώνει ο σκληρός - καθημερινός αγώνας για ζωή, απεξάρτηση και επανένταξη στα Κέντρα Ενημέρωσης & Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, εκεί ακριβώς τοποθετούνται νέα εμπόδια για τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων, για τους συγγενείς και τους εργαζόμενους σε αυτά.

Με στρατηγικής σημασίας επιλογές, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής… Αλληλεγγύης εναποθέτει το βάρος της μάχης κατά των ναρκωτικών σχεδόν αποκλειστικά στο μονόδρομο των υποκατάστατων, την ίδια ώρα που αφαιρεί απαραίτητα κονδύλια από τα «στεγνά» προγράμματα, απαιτεί συγχωνεύσεις, ενώ τολμά να ζητά από τις διοικήσεις των ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΕΠΙΨΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ να εφαρμόσουν άμεσα την εργασιακή εφεδρεία. Απαιτεί λίστες με ονόματα από το 10% του προσωπικού· ονόματα νέων ανέργων.

Το πλέον επιτυχημένο «δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης» στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σπουδαία διεθνώς, ΚΕΘΕΑ, διοργάνωσε συνέντευξη τύπου το Σάββατο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς, μίλησε με αγωνία για την υπουργική απόφαση της 26 Αυγούστου 2011 που αφορά περικοπές της χρηματοδότησης προς το ΚΕΘΕΑ για το τρέχον έτος, από τα 23 εκατομμύρια ευρώ στα 11,3, μείωση της τάξεως του 51%. Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι έχουν παγώσει οι προσλήψεις νέων θεραπευτών από το 2006(!), ενώ τόνισε την αδυναμία της κοινότητας να εφαρμόσει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό.

Παρόλα αυτά υπάρχει αισιοδοξία. Η αποτελεσματικότητα του ΚΕΘΕΑ - που μεταφράζεται σε ζωές - πηγάζει από την ίδια τη δομή και το σκαρί των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Όσοι «ξεφεύγουν» από το χθες, δε ξεχνούν - δεν απομακρύνονται. Οι νέοι και οι γονείς αυτών που «αποφοίτησαν» παραμένουν εκεί, στηρίζοντας τον αγώνα άλλων παιδιών, που βρήκαν καταφύγιο στις ουσίες, να φιλιώσουν με τον ίσκιο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μαριάννα, μητέρα πλέον ενός μικρού παιδιού, η οποία βρέθηκε στο πάνελ έχοντας περάσει επιτυχώς το πρόγραμμα απεξάρτησης της κοινότητας κατά την τετραετία 2004-2007.

Η νεαρή κοπέλα, όπως επίσης και η υπεύθυνη της ΣΤΡΟΦΗΣ, Κυρατσώ Σκονδρογιάννη, αλλά και ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος συμμετέχει στο ΚΕΘΕΑ από τις πρώτες μέρες ίδρυσής του το 1988, επεσήμαναν «το μυστικό» της επιτυχίας της κοινότητας: οι πολύτιμοι «σύλλογοι γονέων», τα μέλη αλλά και οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ που περνούν από συνεχείς διαδικασίες αξιολόγησης, με αποτέλεσμα την όσο το δυνατόν πιο θετική και στοχευμένη παρέμβαση.

Ωστόσο, σε περιόδους έντονης οικονομικής δυσανεξίας όπως η σημερινή, τα μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις συνέπειες της κρίσης. Ειδικά τώρα που οι κυβερνητικές επιταγές λιτότητας, εξειδικεύονται με τον πιο απαράδεκτο τρόπο στα «στεγνά» προγράμματα.

Συνεπώς, σημαντικό διακυβευμα για τις κοινότητες το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η σύνδεση τους με την υπόλοιπη κοινωνία. Στόχος: να βρεθούν συνταγές ώστε να ευαισθητοποιηθούν αυτοί που βρίσκονται «έξω από το χορό», να εξερευνηθούν τρόποι ώστε να κοινοποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα προκειμένου να καταστεί σαφής η αναγκαιότητα να συνεχίσουν να υφίστανται τα προγράμματα. Αρμόζει το ζήτημα της απεξάρτησης να αφορά τους πάντες κι όχι μόνο τους παθόντες.

Υπηρετώντας αυτόν το σκοπό (τη μαζική απεύθυνση δηλαδή) το ΚΕΘΕΑ κάλεσε σήμερα, Δευτέρα, τους πολίτες έξω από το υπουργείο Υγείας, να «ενώσουν τη φωνή τους στην "κραυγή" αγωνίας για το μέλλον της απεξάρτησης και της ανθρωπιάς». Προφανώς , στην ίδια κατεύθυνση επέλεξαν την ηθοποιό και βουλευτή του Πασόκ, Πέμη Ζούνη, για να συμμετέχει στο νέο τηλεοπτικό σποτ της κοινότητας.

Η βουλευτής παρευρέθηκε στη συνέντευξη τύπου, δημοσιοποιώντας το άγχος της για το ποια μπορεί να είναι η υποδοχή – αποδοχή της συμβολής της ως «μέλους μιας κυβέρνησης που παίρνει σκληρές αποφάσεις».

Εύλογη η ανησυχία της. Το ποια πολιτική θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αποτελεί ζήτημα εκτίμησης. Αυτό που δεν αποτελεί εκτίμηση αλλά πραγματικότητα, είναι πως σήμερα περισσότερο από ποτέ, με τη φτωχοποίηση μεγάλων κομματιών του πληθυσμού, διαμορφώνονται οι συνθήκες εκείνες που σπρώχνουν ολοένα και πιο πολλούς νεολαίους στις ουσίες.
Περισσότεροι νέοι στις ουσίες – μεγαλύτερες ανάγκες για υπηρεσίες απεξάρτησης. Συνεπώς, είναι ζήτημα καθαρά πολιτικών προτεραιοτήτων η ικανή χρηματοδότηση των προγραμμάτων, πριν η «κραυγή» αγωνίας μετατραπεί σε «κραυγή» απόγνωσης.

Η βουλευτής υποσχέθηκε πως θα πιέσει για την ανάκληση της υπουργικής απόφασης. Κι όντως, η κα. Ζούνη μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη - για τους νέους που παλεύουν για κερδίσουν τις ζωές τους - ανοίγοντας το ζήτημα στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης που επιδιώκει να περάσουν αθόρυβα οι δραματικές περικοπές. Θα μπορούσε να συντελέσει καταλυτικά ώστε το πρόβλημα να τεθεί επιτέλους στην πραγματική του διάσταση, ακόμη και με μια ενδεχόμενη παραίτηση της στην περίπτωση που εισπράξει αδιαφορία. Μια τέτοια απόφαση – χαστούκι για το πολιτικό σύστημα, θα προσέφερε την απαραίτητη ώθηση στις προσπάθειες της κοινότητας.

Από τη μεριά του, το ΚΕΘΕΑ έχει θέσει μια κόκκινη γραμμή όσον αφορά στην κρατική επιχορήγηση. Σε λίγο καιρό ακόμη και ο τωρινός προυπολογισμός δε θα επαρκεί, τη στιγμή μάλιστα που ανοίγουν κάθε χρόνο νέα παραρτήματα υποδοχής σε όλη την Ελλάδα. Εξάλλου, μόνο για τις δαπάνες μισθοδοσίας απαιτούνται 17,8 εκ. ευρώ που προορίζονται για τα 525 μέλη προσωπικού «πρώτης γραμμής», ενώ στα 5,8 εκ. ανέρχονται τα έξοδα στέγασης, διατροφής και θέρμανσης στους ξενώνες.

Το υπουργείο Υγείας όμως έχει αντίθετη άποψη. Κι ας γνωρίζει πως το ΚΕΘΕΑ υποστηρίζει και φιλοξενεί συνολικά 15.000 άτομα. Κι ας ξέρει πολύ καλά πως κάθε χρόνο «επιστρέφουν» από την κόλαση 200 νέα παιδιά, πεινασμένα για ζωή, ικανά να εργαστούν και να δημιουργήσουν. Αυτοί οι αριθμοί απαγορεύεται να μειωθούν. Ακριβώς επειδή αντιπροσωπεύουν ανθρώπινες υπάρξεις.



Υ.Γ. Το ΚΕΘΕΑ διαθέτει τυπογραφείο στο οποίο ο καθένας μπορεί να αναθέσει δουλειές, βοηθώντας ταυτόχρονα την υπόθεση της απεξάρτησης. Οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ, με απογοήτευση, μας ενημέρωσαν πως το ίδρυμα της Βουλής μετά από χρόνια συνεργασίας για την εκτύπωση υλικού για τη βουλή των εφήβων, φέτος πρώτη φορά έδωσε το συγκεκριμένο πρότζεκτ στον ΔΟΛ, αφαιρώντας από την κοινότητα ένα πολύτιμο έσοδο. Τυχαίο; Δε γνωρίζω...

Υ.Γ. 2 Η ΝΕΤ παρείχε δωρεάν ζωντανή αναμετάδοση από το υπουργείο Υγείας, την ώρα της συγκέντρωσης, σε οποιοδήποτε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό επιθυμούσε να έχει εικόνα. Με στόχο να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά η φωνή των παιδιών. Πόσοι σταθμοί ανταποκρίθηκαν;

Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι