Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Το αντάρτικο του Παπουτσή και η βόμβα στο Μετρό


Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Περίεργα πράγματα δε νομίζετε; Να εντοπίζεται μια βόμβα σε βαγόνι του Μετρό, Σάββατο απόγευμα, που λίγο πριν είχε διασχίσει ολόκληρη τη «μπλε γραμμή» πριν φτάσει στον τερματικό σταθμό του Αιγάλεω κι απλά να «προκαλείται ανησυχία» στις Αρχές.


Μια βόμβα με ενεργοποιημένο τον εμπρηστικό μηχανισμό - σύμφωνα με τα όσα μας πληροφορεί η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία - πράγμα που σημαίνει πως δεν εξερράγη από θαύμα. Θαύμα και το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα.

Κι όμως συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ούτε δύο μέρες μετά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραιτείτε από τη θέση του για να διεκδικήσει την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ!

Αφού πρόλαβε και δηλητηρίασε με χιλιάδες χημικά τους διαδηλωτές, αφού πέτυχε να μπολιάσει με καταστολή τις μεγάλες συγκεντρώσεις της Αθήνας, αφού δεν κατάφερε να προφυλάξει δεκάδες ιστορικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας από τους εμπρησμούς, τώρα έβαλε πλώρη για την Προεδρία.

Ο «Προστάτης του Πολίτη» έχει άλλες προτεραιότητες, απ’ ότι φαίνεται. Δε φαίνεται να τον απασχολεί το γεγονός πως για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά τοποθετείται βόμβα - ιδιαίτερα μεγάλης ισχύος - μέσα σε συρμό του Μετρό που θα επιβιβαζόταν κόσμος. Δεν φαίνεται να τον απασχολεί η πορεία των ερευνών ή το τελικό πόρισμα της αστυνομίας. Ούτε καν την εμφάνιση κάποιας προκήρυξης δε μπορούσε να περιμένει.

Πιθανότατα δεν τον εντυπωσίασαν οι «επιτυχίες» του προκατόχου του στο… άθλημα, που σε αντίθεση με αυτόν, ήταν τόσο απορροφημένος που δεν πρόκαμε ούτε το Μνημόνιο να διαβάσει.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο συμβάν του Σαββάτου, όπου υπάρχουν και αρκετά ενδιαφέροντα σημεία για να σταθούμε:
  • Φαινομενικά βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση «αντάρτικου πόλης», με ένα νέο «τυφλό» - μαζικό χτύπημα. Ακόμα κι αν στόχος ήταν μια έκρηξη προτού ξεκινήσει το δρομολόγιο, όπως εικάζεται, μια αστοχία στα υλικά ή στη συνδεσμολογία [όπως και έγινε(;)] θα μπορούσε να προκαλέσει δεκάδες θανάτους. 
  •  Η κατασκευή της βόμβας ήταν ερασιτεχνική, πάντα σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, άρα έχουμε να κάνουμε με άτομα χωρίς εμπειρία
  • Δεν υπήρχε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.
  • Αυτοί που ανέλαβαν την ευθύνη - αν δεν ήταν φάρσα - προειδοποίησαν και για μελλοντικές παρόμοιες επιθέσεις.
 Όλα τα παραπάνω καταλήγουν σε μια κοινή συνισταμένη: Η υπόθεση του Σαββάτου δε μπορεί να αντιμετωπίζεται αψήφιστα. Έτσι δεν είναι;

Είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα, ωστόσο, από την άλλη μεριά δε μπορούμε παρά να σημειώσουμε (και) τα εξής:

Ένα τέτοιο χτύπημα ή ακόμα και η υποψία ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, δε μπορεί παρά να ευνοεί το υπάρχον σύστημα εξουσίας που δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει. Ούτε καν υποσχέσεις.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η επιχείρηση «οργάνωση της συναίνεσης» θα στηθεί πιθανότατα πάνω στο διακύβευμα της Ασφάλειας του πολίτη. Αφού και το τρομοκρατικό ιδεολόγημα περί χρεοκοπίας, δε φαίνεται να τρομάζει πλέον έναν μεγάλο κομμάτι του εξαντλημένου οικονομικά πληθυσμού.

Ο Σαμαράς, εξάλλου, έδειξε το δρόμο μιλώντας για «κουκούλες που θα βγουν»...

Με βάση αυτά, πως μπορεί να εξηγηθεί η απλή «ανησυχία» στην αστυνομία, αλλά κυρίως η φυγή Παπουτσή στην πιο κρίσιμη ώρα;

Κι αν για την Αντιτρομοκρατική μπορούμε να υποθέσουμε πως δουλεύει εντατικά στο παρασκήνιο, συγκεντρώνοντας στοιχεία με προσεχτικό τρόπο, ώστε να μην προκληθεί πανικός στον κόσμο, τι ακριβώς συμβαίνει με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ;

Σκοπεύει να διεκδικήσει το Όσκαρ ανευθυνότητας ή μήπως δεν περιμένει απτά… αποτελέσματα από τις έρευνες;

Ειλικρινά στη θέση του, εσείς που θα ποντάρετε; Στο κυνήγι της ηγεσίας του σημερινού ΠΑΣΟΚ και σε μια (α)πίθανη νεκρανάσταση του ή μήπως σε μια ενδεχόμενη «επιτυχία» στον «αγώνα» κατά της... τρομοκρατίας;

Όσο πιο πολύ το σκέφτεται κανείς τελικά, τόσο τείνει να συμφωνεί: Πολύ περίεργα πράγματα…

Δημοσιεύτηκε στο atpreveza.gr