Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

''Δεν αυτοκτόνησε ο Τσαλικίδης''

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξή τύπου που παρέθεσε η οικογένεια του Κ. Τσαλικίδη, αμφισβητώντας το ιατροδικαστικό πόρισμα περί αυτοκτονίας του και παρουσιάζοντας φωτογραφίες που τραβήχτηκαν λίγο μετά τον θάνατό του…

Οι συνήγοροι της οικογένειας επιδιώκουν την ανάσυρση της υπόθεσης που με… επιμέλεια είχε εναποθέσει στο αρχείο η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανοχή των δικαστικών αρχών, παρά το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει, και στην προσπάθεια της να τραβήξει τα «αποτραβηγμένα» φώτα της δημοσιότητας, παρέδωσε τις σχετικές φωτογραφίες στους δημοσιογράφους.

Η οικογένεια του 39χρονού τότε Ηλεκτρολόγου Μηχανικού αμφισβητεί το πόρισμα του ιατροδικαστή και ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή της γνωματεύσεις και πορίσματα ξένων εμπειρογνωμόνων και ιατροδικαστών που συνηγορούν στο συμπέρασμα πως ο θάνατος δεν επήλθε από απαγχονισμό.

Υπενθυμίζεται πως ο Τσαλικίδης βρέθηκε με ένα σκοινί στο λαιμό, που είχε ναυτικό κόμπο και οι συγγενείς ισχυρίζονται ότι ο ίδιος δεν είχε ιδέα από τέτοιους κόμπους. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει καλός του φίλος: «η μόνη σχέση που είχε με τη θάλασσα ο Κώστας, ήταν το κολύμπι».

Οι συγγενείς του νεκρού δεν έχουν σταματήσει στιγμή όλα αυτά τα χρόνια να αποζητούν την εξιχνίαση της υπόθεσης, όπως επεσήμανε και ο δικηγόρος της οικογένειας, Ν. Κωνσταντόπουλος.

Ποινικά, οι συνήγοροι της οικογένειας κινούνται στο εξής ισχυρό τρίπτυχο:
Υπάρχει ένα «νεκρό διάστημα» που ωστόσο δεν αποτελεί και «νεκρό χρόνο» για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Αυτό αφορά το διάστημα από την 4η Μαρτίου του 2005 όπου και αποκαλύφθηκε (σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η Vodafone) η ύπαρξη παράνομου λογισμικού, μέχρι και την 10η του ίδιου μήνα, όπου και ενημερώθηκε ανεπίσημα ο τότε Πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τον Γ. Κορωνιά.

Στο μεσοδιάστημα και συγκεκριμένα στις 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη μεταξύ στελεχών της εταιρείας, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε ποτέ γνωστό σε κανέναν, ούτε στους συγγενείς. Το αμέσως επόμενο πρωί, στις 9 Μαρτίου, βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του ο Κ. Τσαλικίδης από τους γονείς του.

Οι ισχυρισμοί της οικογένειας ότι κάποιοι τον «αυτοκτόνησαν» ενισχύονται από τη στιγμή που ο 39χρονός τότε ηλεκτρολόγος μηχανικός, ήταν υπεύθυνος για την τοποθέτηση του επίσημου λογισμικού παρακολουθήσεων των Ολυμπιακών Αγώνων – άρα και γνώστης της σχετικής τεχνογνωσίας. Συνεπώς, είχε τη δυνατότητα να αναγνωρίσει και να καταγγείλει τυχόν παράνομο λογισμικό στα μηχανήματα της εταιρείας.

«Αναπάντητα» παραμένουν για τους δικούς του, μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την μη ποινική δίωξη του Γ. Κορωνιά. Ο έτερος συνήγορος της οικογένειας Φ. Ραγκούσης, τόνισε: «Ο πολιτικός κόσμος δεν αντέχει να φανερωθεί ότι τον παρακολουθούσαν» και πρόσθεσε: «ο άτυχος Τσαλικίδη - η ιστορία του οποίου συνεχίζεται να γράφεται μέχρι τα σήμερα - ανακάλυψε το παράνομο λογισμικό και κάποιοι τον αυτοκτόνησαν για να καταστρέψουν κάθε στοιχείο».

Τέλος, οι παραλείψεις της ιατροδικαστικής έρευνας αποτελούν ισχυρό χαρτί στα χέρια των δικηγόρων του Κ. Τσαλικίδη. Όπως είπε χαρακτηριστικά η συνήγορος Ζωή Κωνσταντοπούλου: «στην εποχή του CSI, είναι αστείο να μην τηρήθηκαν από την Ασφάλεια μια σειρά από βασικές διαδικαστικές κινήσεις». Μερικές από αυτές είναι: η πραγματογνωμοσύνη, η ιχνηλασία, η ιατροδικαστική έρευνα στο τόπο του θανάτου, η εκτενής εργαστηριακή έρευνα για ανίχνευση ουσιών κ.α.

Για του λόγου το αληθές, ένα ακόμη μακάβριο στοιχείο παρουσιάστηκε χθές στους δημοσιογράφους. Πρόκειται για το σκοινί που βρέθηκε στο λαιμό του νεκρού, ενώ ο Ν. Κωνσταντόπουλος σχολίασε σχετικά: «ακόμη και το πιο σημαντικό στοιχείο του θανάτου Τσαλικίδη, δεν περισυλλέχθηκε ποτέ από την αστυνομία». Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έχει γίνει κάποιος εργαστηριακός έλεγχος στο σκοινί υποστήριξε πως: «ότι ενέργειες έχουν γίνει, έγιναν με δική μας πρωτοβουλία κι όχι των διωκτικών αρχών».

Από τη μια η «πολυζήλευτη» παραγραφή αδικημάτων και η απροθυμία της τότε πολιτικής ηγεσίας, από την άλλη η άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης για συνεργασία, ακινητοποίησαν την έρευνα για περισσότερα από πέντε χρόνια. Μένει να δούμε τώρα τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση κατακεραύνωνε την κυβέρνηση (ή θα επικρατήσει η αμερικανική λογική;).
Μπορεί να υπήρξε μια συντονισμένη απόπειρα να ξεχαστεί το συγκεκριμένο σκάνδαλο, ωστόσο, 5 και πλέον χρόνια μετά πολλά ερωτηματικά παραμένουν στον αέρα: Γιατί ο πρωθυπουργός αν και γνώριζε πως τον παρακολουθούσαν δεν μερίμνησε για να μάθει ποιοι και γιατί τον παρακολουθούσαν; Γιατί δεν έγινε ποτέ διάβημα προς τις ΗΠΑ;

Γιατί κανείς δεν ασχολήθηκε με τον Γ. Κορωνιά, ο οποίος, κατά δήλωσή του, «ξήλωσε» το παράνομο λογισμικό και ενημέρωσε μια εβδομάδα μετά την κυβέρνηση; Γιατί αποσιωπείται το γεγονός πως κατεστράφησαν τα βιβλία εισόδου-εξόδου των τεχνικών στο κέντρο της Vodafone στην Παιανία, στο οποίο είχε εγκατασταθεί το σύστημα παρακολούθησης;

Γιατί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε τα πρόστιμα ύψους 76 εκ. και 7,3 εκ. ευρώ που επέβαλε η ΑΔΑΕ στις εταιρείες Vodafone και Ericsson για την υπόθεση των υποκλοπών;
Υπήρχαν κι άλλες παρακολουθήσεις όπως ισχυρίζονται πολλοί βουλευτές; Ποιος ο ρόλος της ΕΥΠ και γιατί παρεμπόδιζε τη διερεύνηση της υπόθεσης;

Α. Κακλαμάνης: «Δεν ήταν αυτοκτονία»

Ο Α. Κακλαμάνης, ο οποίος παρευρέθηκε ως συνομιλητής στη Συνέντευξη Τύπου, ήταν από τους πρώτους – όταν «έσκασε» το σκάνδαλο – που ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα. Ακριβώς γι’ αυτό είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα ανέφερε.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής παρουσιάστηκε πεπεισμένος πως ο θάνατος του Κ. Τσαλικίδη «δεν ήταν αυτοκτονία και κανείς νοήμων άνθρωπος δε μπορεί να το δεχτεί αυτό», ενώ τόνισε «μετά λόγου γνώσεως» όπως είπε, πως ο Γ. Κορωνιάς: «είχε λάβει εντολές να εξαφανίσει οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξιχνίαση της υπόθεσης!», κατηγορώντας τον ευθέως.

Επιπροσθέτως, άφησε αιχμές κατά μερίδας του Τύπου που αμέσως μετά το σκάνδαλο: «φιλοξένησε ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό διαφημίσεων της εταιρείας», ενώ διατύπωσε τις αμφιβολίες του για τον πραγματικό αριθμό αυτών που οι συνομιλίες τους υποκλέπτονταν  λέγοντας πως οι 106 (μεταξύ αυτών και εκείνος) που δόθηκαν στη δημοσιότητα: «αποτέλεσαν στάχτη στα μάτια μας».

Ο Α. Κακλαμάνης, συσχέτισε την υπόθεση των υποκλοπών με την γνωστή υπόθεση των απαγωγών Πακιστανών λέγοντας: «η Ελλάδα παρέλαβε ασυνήθιστα μεγάλο ποσό για το 4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Αυτά τα λεφτά, τα πλήρωσαν Πακιστανοί…».

Τέλος, υπογράμμισε πως σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, παρόμοιες υποθέσεις έχουν διερευνηθεί πλήρως και έχουν καταλογιστεί ποινικές ευθύνες, ενώ ήταν προσεχτικός στις διατυπώσεις του όταν ρωτήθηκε για το αν το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο, με την τωρινή κυβερνητική πλειοψηφία: «Πιστεύω πως πρέπει η παράταξη που ανήκω, να συμβάλει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης…».

Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι