Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Μια ευχάριστη (εν μέσω δυσάρεστων) εξέλιξη.

Την αποπομπή της Άννας Νταλάρα και της Φωτεινής Πιπιλή από τις θέσεις τους, ζήτησε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τα όσα είπαν για το ζήτημα της Νομικής. 

Επανέρχομαι στις δηλώσεις της κας Άννας Νταλάρα - μέρος αυτών είχα σχολιάσει σε προηγούμενο post - καθώς πέρα από τη θέση της υφυπουργού Εργασίας, είναι υπεύθυνη(;) και για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Στην εν λόγω κυρία έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός τη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής. Στις 26 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό flash τα εξής:

«Διαφωνώ απόλυτα με την άποψη νομιμοποίηση εδώ και τώρα. Εκτός του ότι δε γίνεται να γίνει, είναι και μία πολύ εύκολη και επιπόλαιη τακτική αντιμετώπισης σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κουλτούρα, είναι διαφορετικοί, άλλοι ήρθαν να περάσουν και να φύγουν. Τι σημαίνει νομιμοποίηση; Παιδομάζωμα; Με το ζόρι ντε και καλά να σε κρατήσω στην Ελλάδα; Τι σημαίνει; Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να φύγουν, πολλοί θέλουν να φύγουν. Είναι τρόπος αυτός πίεσης στο υπουργείο Εσωτερικών, μπαίνω μέσα στο πανεπιστημιακό άσυλο που δεν υπάρχει καλά-καλά αποχέτευση, δεν έχουμε δημοκρατία; Τώρα ακριβώς που ξεκινάμε μια μεταναστευτική πολιτική; Όταν ξέρω εγώ και σας το λέω ότι το υπουργείο Εσωτερικών και ιδιαίτερα ο γενικός γραμματέας κ. Ανδρέας Τάκης έχει μια σειρά προτάσεων για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, κλεινόμαστε, ταμπουρωνόμαστε έξω από το Πανεπιστήμιο και λέμε νομιμοποίηση σε όλους; Δε συμφωνώ»

Βάσει των παραπάνω έχω να σημειώσω το εξής. Πρώτον, η κα Νταλάρα είναι η πλέον ακατάλληλη να προσεγγίζει ζητήματα που αφορούν τους μετανάστες. Πέρα από ρατσίστρια είναι και αδαής. Δεύτερον, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα ζήτηματα της μετανάστευσης στην Ελλάδα, είναι να μην τα τοποθετούμε κάτω από το χαλί. Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, όμηροι της αδιαφορίας και της εκμετάλλευσης των εκάστοτε ελλήνικών κυβερνήσεων. Όσο για το αν θέλουν να περάσουν και να φύγουν, ο μόνος τρόπος είναι να τους δώσεις χαρτιά, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν νόμιμα εντός της Ε.Ε. Αλλά βλέπεις αυτό το ενδεχόμενο δεν θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους ευρωπαίους γείτονες…


Όσο για την κα Πιπιλή, η οποία και αυτή με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για ζητήματα μετανάστευσης στην Νέα Δημοκρατία(!), έδωσε ρεσιτάλ με αυτά που δήλωσε. Δικαιολόγησε για άλλη μια φορά τη φήμη της, ως πολιτευτής – τηλεδικαστής. Ήταν τόσο επικίνδυνα αυτά που είπε η συγκεκριμένη βουλευτής, ώστε ανάγκασε στελέχη της ΝΔ, του λεγόμενου κεντροδεξιού χώρου, να κρατήσουν αποστάσεις (βλέπε Σπηλιωτόπουλος, Στυλιανίδης).

Θα παραθέσω το επίσημο κείμενο, που αποτελεί και δελτίο τύπου της ΝΔ - μιας και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται πιέσεις από τα δεξιά και πελαγοδρομεί - χωρίς περαιτέρω σχόλια. Μόνο προσέξτε τις λέξεις που χρησιμοποιεί και συγχωρέστε που θα εκφράσω μια απορία: με τέτοιους ανθρώπους, υπεύθυνους για τις τύχες εκατομμυρίων μεταναστών, πολύ λυπάμαι ότι τόσο  εμείς οι ημεδαποί όσο και αλλοδαποί οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο.

Δελτίο Τύπου της Ν.Δ. (Παρασκευή 20 Ιανουαρίου) Η Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Φωτεινή Πιπιλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανίκανη να σταματήσει από την αρχή την "εισβολή" των απεργών παράνομων μεταναστών από τα Χανιά, αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διαπόμπευση της Ελλάδας, για μία ακόμα φορά, αλληλοσυγχαίρεται για την "επιτυχία" της να μεταστεγάσει τους εκατοντάδες παράνομους μετανάστες ως σύγχρονη Αντουανέττα σε ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα ιστορικά στολίδια της προπολεμικής Αθήνας, έργο του 20ου αιώνα από έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, τον Αλέξανδρο Νικολούδη, απόφοιτο του École des Beaux Arts of Paris.

Είναι ντροπή για την πόλη των Αθηνών, είναι προσβολή για τους Αθηναίους του πολύπαθου κέντρου, είναι πρόκληση για τους υπό συνεχή κατοχή λαθρομεταναστών και εγκληματικών στοιχείων κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, πέριξ του αρχοντικού, Αγ. Μελετίου, Πατησίων, Αχαρνών, Πλατείας Βικτωρίας, πλατείας Αγ. Παντελεήμονα να μετατρέπεται ένα ιστορικό αρχιτεκτόνημα σε κατάλυμα -με άγνωστη εξέλιξη- ακριβώς απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών».