Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Παραπονεμένα λόγια...

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Η γυναίκα του γνωστού τραγουδοποιού, κα Νταλάρα, απευθυνόμενη στην Αριστερά από το βήμα της βουλής τόνισε: «Τι σημαίνει νομιμοποίηση σε όλους τώρα; Τι κάνουμε, παιδομάζωμα; Με το ζόρι κάτσε να σε νομιμοποιήσω και να σε εντάξω;». Πήρε και αυτή με τη σειρά της θέση δίπλα στο κάδρο των απανταχού υπεύθυνων. Ξεχνώντας προφανώς τους στίχους του Ανδρός της, που έχουν υμνήσει στο παρελθόν την ξενιτιά και τον πόνο των μεταναστών. Πιθανώς, για τη κα Νταλάρα οι Έλληνες έχουν προνόμιο στον πόνο.



Είναι δυνατόν να εγκαλούν την Αριστερά για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δεν χρειάζεται μόνο πολιτικό θράσος για να βγαίνει ο πρωθυπουργος και να μιλάει για μεθοδεύσεις στην πλάτη ταλαιπωρημένων ανθρώπων, χρειάζεται και πολιτική αλητεία. Είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτή τη "μάχη" να ευελπιστεί σε πολιτικό όφελος; Μέσα σε ένα φορτισμένο πολιτικό σκηνικό, την ίδια ώρα που κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν βάλει στο μάτι του κυκλώνα τους μετανάστες, ως κύριους υπεύθυνους για την κατάσταση στη χώρα,  δε νομίζω ότι θα υπήρχε πολιτικός χώρος που θα αποσκοπούσε σε πολιτικά κέρδη μέσα από τη διαδικασία υποστήριξης των 300 μεταναστών. Ακριβώς γι’ αυτό δεν το είδαμε από κανένα άλλο κόμμα. Το σύνολο του πολιτικού κόσμου – πλην των οικολόγων πράσινων – και όλα τα μεγάλα ΜΜΕ πήραν σαφή θέση απέναντι στην απεργία πείνας των μεταναστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά στο στόχαστρο. Αν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το περιμέναμε, δεν πίστευα πως και η Δημοκρατική Αριστερά αλλά και το ΚΚΕ όχι μόνο θα κρατούσαν σαφείς αποστάσεις από το εγχείρημα αλλά βάλουν κατά αυτού.

 
Έξω από τη Νομική μαζεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Κανένα κανάλι δεν ανέφερε την απόπειρα ενός μετανάστη γύρω στις 10:30 να πέσει στο κενό από τη ταράτσα της νομικής. Ευτυχώς η κίνηση του έγινε αντιληπτή από κάποιους μετανάστες και απεφεύχθη η τραγική κατάληξη. Είναι δεδομένο ότι οι μετανάστες έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση έχοντας δεχτεί τρομερή ψυχολογική πίεση. Ναι, άλλα έξω από τη Νομική μαζεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Η απόφαση για άρση του ασύλου πυροδότησε αυτή τη συγκέντρωση. Χιλιάδες πολίτες έκλεισαν τα γύρω στενά για να διασφαλίσουν την ειρηνική μεταχείριση των μεταναστών. Πρωτοφανής η αστυνομική δύναμη. Σε λίγα λεπτά έξω από τη νομική μαζεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Κανείς όμως δε μίλησε για την καινούρια επίδειξη δύναμης της κυβέρνησης, η οποία κατέχει όλα τα ρεκόρ αστυνομοκρατίας. Χιλιάδες αστυνομικοί βρέθηκαν στο προαύλιο της Νομικής και τα γύρω στενά, για να διώξουν από το κτίριο τους 300 ταλαιπωρημένους, πεινασμένους βάρβαρους μετανάστες. Ευτυχώς τώρα νιώθω ακόμη πιο ασφαλής... Τελικά έξω από τη Νομική μαζεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι, όπως και γω.


Οι χειρισμοί της πρυτανείας όλο το προηγούμενο διάστημα αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί. Η απόφαση για λοκ άουτ για μια ολόκληρη εβδομάδα, έδωσε το τέλειο άλλοθι στη κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τις φοιτητικές παρατάξεις του δικομματισμού και όχι μόνο να μιλήσουν για παρακώληση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεύτερο τεράστιο σφάλμα ήταν και η απόφαση για άρση του ασύλου. Οι πληροφορίες δεν είναι ακριβείς. Στο ραδιόφωνο άκουγα πως η πρυτανική αρχή πλειοψήφισε και ότι ο κος Πελεγρίνης έβαλε την υπογραφή του στην απόφαση αυτή, λίγο πριν παραιτηθεί. Την ίδια είδηση μεταδίδει και το συγκρότημα του Μπόμπολα. Άλλες πάλι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν εν είδη σπασμένου τηλεφώνου στο συγκεντρωμένο πλήθος μίλαγαν για αυτόβουλη κίνηση του εισαγγελέα χωρίς την έγκριση της πρυτανείας, γεγονός που οδήγησε τον πρύτανη σε παραίτηση. Αντιλαμβάνομαι τις πολιτικές πιέσεις που δέχτηκε ο κος Πελεγρίτης, όμως η ευθύνη αν ευσταθούν οι πληροφορίες για δική του έγκριση είναι τεράστιες. Θα μείνει στην ιστορία ως ο πρύτανης που θα επέτρεπε στα ΕΚΑΜ(!) να εισέλθουν στο χώρο του Πανεπιστημίου. Με άγνωστες συνέπειες για την ακεραιότητα τόσο των μεταναστών όσο και των εκτός κτιρίου διαδηλωτών.