Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Χωρίς βιβλία αλλά με... ευχές

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Θα αρχίσει - δεν θα αρχίσει»... Κάπως έτσι μαδούν γονείς, καθηγητές και παιδιά τη μαργαρίτα της νέας σχολικής χρονιάς. Χωρίς βιβλία, με άδεια τα­μεία, δίχως επαρκείς κτηριακές υποδομές και με τεράστια κενά σε βασικές ειδικότητες υπο­δέχθηκαν τα σχολεία τούς φετινούς μαθητές.

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία έπραξαν το «καθήκον» τους. Χωρίς φόβο... αλλά με πάθος βρέθηκαν ανάμεσα σε πιτσιρίκια και κηδεμόνες στην έναρξη των σχολικών υποχρεώσεων. Με (προσ)ευχές και κήρυγμα περί «κοινωνικής αλ­ληλεγγύης», η υπουργός Παιδείας επιχείρησε να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις, καθώς η σχο­λική κοινότητα χρεώνει στο υπουργείο Παιδείας τις τραγικές ελλείψεις.


Ωστόσο δεν έλειψαν οι έντονες αποδοκιμα­σίες πριν και κατά τη διάρκεια της ομιλίας της υπουργού από γονείς που παρακολουθούσαν τον καθιερωμένο αγιασμό των παιδιών τους στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής.

Ούτε... ζωγραφιστό

Το κουδούνι δεν πρόλαβε να χτυπήσει και ήχησαν σειρήνες από τη Διδασκαλική Ομοσπον­δία, η οποία κάνει λόγο για 4.700 κενές οργα­νικές θέσεις στα Δημοτικά. Στην αντίπερα όχθη, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τα δικά του στοιχεία που ρίχνουν τον πήχη ανεπάρκει­ας στις 2.500 θέσεις. Παρόμοια η κατάσταση στη Μέση Εκπαίδευση, όπου και εκεί οι αποκλί­σεις στην... καταμέτρηση είναι μεγάλες. Όμως τα προβλήματα στα σχολεία δεν είναι μαθημα­τικής φύσεως.

Ούτε βιβλίο... ζωγραφιστό δεν έχει δει το 30%των εκπαιδευτικών, ενώ οι υπόλοιποι έχουν παραλάβει έναν ή δύο τίτλους. Την ίδια ώρα, το υπουργείο εκτιμά πως η αποστολή βιβλίων στη νησιωτική χώρα προσεγγίζει το 85%. Παρ' όλα αυτά, σε επικοινωνία του «Π» με την τοπική ΕΛ-ΜΕ Χίου, οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν παραλάβει παρά ελάχιστα βιβλία.

«Φωτιά» έχουν πάρει τα «φωτοτυπάδικα», με τους γονείς να τρέχουν να προμηθευτούν αντίγραφα βιβλίων στοχεύοντας σε ένα ομαλό ξεκίνημα. Η υπουργός δεσμεύτηκε πως δεν θα επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός λόγω των καθυστερήσεων, ωστόσο οι εκπαιδευ­τικοί δεν βρίσκουν απάντηση στο ποιος και με ποια κονδύλια θα κάνει τις εκτυπώσεις.

Από τη στιγμή που έχουν μπλοκαριστεί οι Σχολικές Επιτροπές, θα πρέπει είτε τα φωτοαντι­γραφικά των δήμων να επωμιστούν το κόστος για τις «ρεπλίκες» είτε να υπογραφούν συμβά­σεις με ιδιώτες, που θα πρέπει να πληρωθούν από τις (ομοίως) άδειες τσέπες των ΟΤΑ.

Όπως αποδεικνύεται, η όλη διαδικασία, ξέχω­ρα από το ότι θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα αποδιοργανώνοντας πλήρως τον σχολικό σχεδιασμό, θα κοστίσει τελικά πολύ πε­ρισσότερα από το αν θα είχαμε πληρώσει για τα παραδοσιακά βιβλία. Χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος των DVD, που ακόμη... αναζητούνται.

Στη σκιά όλων αυτών διεξάγεται μια ήσσονος σημασίας μάχη ανάμεσα στην υπουργό Παιδεί­ας και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα πυρά που εκτο­ξεύονται εκατέρωθεν προορίζονται για την απο­ποίηση των ευθυνών.

Η Διαμαντοπούλου έχει τοποθετήσει στο στό­χαστρο τον αντιπρόεδρο του Ε.Σ. Ν. Αγγελάρα, χρεώνοντάς του τις καθυστερήσεις στην έγκρι­ση των απαραίτητων κονδυλίων. Από τη μεριά του ο δικαστής διαψεύδει τους ισχυρισμούς υποστηρίζοντας πως έπραξε το καθήκον του.

Οι δυο τους έχουν... «βεβαρημένο» παρελ­θόν: Ο μεν πρώτος, βάσει δημοσιευμάτων, έχει καθυστερήσει ξανά την έκδοση αποφάσεων, ενώ η υπουργός «χρεώνεται» την απόφαση κα­τάργησης του ΟΕΔΒ.

Παράλληλα, στοιχεία για το «πόθεν έσχες» του Ν. Αγγελάρα ζητά ο Μ. Καρχιμάκης προκα­λώντας την μήνιν της Ν.Δ., η οποία διά του αρ­μόδιου τομεάρχη Δικαιοσύνης Κ. Τζαβάρα κατη­γορεί τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ για «απόπειρα τρομοκράτησης δικαστών με στόχο τη συγκάλυ­ψη των κυβερνητικών ευθυνών».

Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι