Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Εν τόπω υγρό... εν τόπω αναψύξεως

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

 Ο δήμαρχος Γλυφάδας Κ. Κόκκορης εμφανίστηκε αλαφιασμένος στα κανάλια. Μας ενημέρωσε μάλιστα πως 8 δημότες του (!) «παραμένουν μέχρι τούτη την ώρα στα ψυγεία». Πρώτη φορά στα χρονικά δήμαρχος δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον για τους δημότες του, έστω κι αν αυτό συμβαίνει μετά θάνατον. Αγόρασε προκάτ εκκλησία – τη μετέφερε κιόλας, έφτιαξε οκτώ τάφους στο άψε - σβήσε, παρήγγειλε και κάτι κυπαρίσσια μιας και ο χώρος έχει κηρυχτεί αναδασωτέος από το 2009, πήρε και την ευχή του τοπικού Μητροπολίτη και... πίστεψε πως καθάρισε.

Διάβαζε ο άνθρωπος όλο το προηγούμενο διάστημα και για τις ρυθμίσεις στα αυθαίρετα που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και σου λέει κάτσε να το χτίσουμε να δούμε αν θα ΣτΕκεί και ρυθμίζουμε μετά. Άκουσε και για το ειδικό πρόσθετο τέλος υπέρ του ΙΚΑ, για το κτίσιμο αυθαιρέτων, που αποζητά ο οργανισμός και έτρεξε να προλάβει.

Δηλαδή, ο Δήμος Αθηναίων είναι καλύτερος που αποφάσισε πριν από δύο χρόνια την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του νεκροταφείου σε ιδιώτες; Κατηγορούμε τη γραφειοκρατία, τον δυσκοίλιο δημόσιο τομέα, αντιδρούμε όμως στην καινοτομία, στις συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τώρα στεκόμαστε απέναντι και κόντρα στις ευφάνταστες ιδέες του δημάρχου. Όσο για την αριστερά, είναι σίγουρο πως, αν ο δήμαρχος έφτιαχνε αυθαίρετο αποτεφρωτήρα νεκρών στην ίδια περιοχή, δεν θα έλεγε τίποτα. Μόνο για τους αποτεφρωτήρες δασών ξέρουν να διαμαρτύρονται.

Αργοπορήσαμε, κύριοι. Όποιος βρεθεί ακριβώς δίπλα από το κτήμα του «αυθαίρετου νεκροταφείου», θα διαπιστώσει πως ο ιδιωτικός τομέας έχει φροντίσει και έχει περιφράξει τις προσφάτως καμένες εκτάσεις, ενώ άλλοι πρόκαμαν και έχτισαν κιόλας.

Αντί να πάρουμε ως παράδειγμα τον δήμαρχο Αθηνών Γ. Καμίνη, ο οποίος μόλις πριν από λίγες μέρες τάχθηκε στο πλευρό του εργολάβου που θα κατασκευάσει υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία μπροστά από το Α' Νεκροταφείο, φωνάζουμε κι από πάνω. Μετά το νεκροταφείο αεροπλάνων στην Αριζόνα των ΗΠΑ ή εκείνο των τρένων στη σοσιαλιστική Βολιβία, ήρθε η ώρα να δούμε το νεκροταφείο των αυτοκινήτων στην Αθήνα αλλά και αυτό των αυθαιρέτων στη Γλυφάδα.
Η λύση είναι απλή: υποβρύχιο νεκροταφείο. Ως λαός εξάλλου λατρεύουμε τη θάλασσα και είναι αποδεδειγμένο πως ένα σαββατοκύριακο σε μια – αυθαίρετα περιφραγμένη – παραλία της Αττικής, εκεί κατά Γλυφάδα μεριά, κοστίζει πολύ περισσότερα από μια εξασφαλισμένη θέση στην αιωνιότητα. Η ιδέα είναι κλεμμένη φυσικά κι όχι πηγαία, όπως αυτή του δημάρχου, καθώς λίγο έξω από τις ακτές του Μαϊάμι υπάρχει βυθισμένο νεκροταφείο αποκλειστικά φτιαγμένο από μπετόν και τέφρα.

Αν αξιοποιήσουν μάλιστα έτσι όπως σχεδιάζουν και το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, σίγουρα θα έχουμε πολύ... από μπετόν για τους εργολάβους και μπόλικα κυπαρίσσια για τους εργάτες αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.

Όσο για τους 8 άταφους νεκρούς, στο όνομα των οποίων αποφάσισε να παράξει πολιτική - όχι αστεία, ο Κ. Κόκκορης, ας βρεθεί μια λύση στους όμορους δήμους ή στο νεκροταφείο της περιοχής. Όλοι συμμεριζόμαστε την αγωνία του δημάρχου, αλλά δεν είναι ανάγκη να περιμένουν μέχρι να κοπάσουν οι αντιδράσεις της συντήρησης...

Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι