Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Σε αναζήτηση πολύτιμου πολιτικού χρόνου

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Σαν έτοιμη από καιρό παρουσιάζεται η κινηματογραφική βιομηχανία των Η.Π.Α., αφού ήδη βρίσκεται στα σκαριά μια νέα ταινία με θέμα τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν. Αν το Χόλυγουντ επιδεικνύει τέτοια αντανακλαστικά, λογικό είναι να περιμένει κανείς πως κάτι παρόμοιο θα συμβεί με την αμερικανική ηγεσία, η οποία ξέρει καλά πως η είδηση της δολοφονίας του ηγέτη της Αλ Κάιντα θα λειτουργήσει ευεργετικά για το πολιτικό της μέλλον. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου πως στελέχη της αμερικανικής ασφάλειας μίλησαν για «επιχείρηση δολοφονίας», πράγμα που καταδεικνύει πως ο στόχος ήταν εξαρχής η εξόντωση του αντιπάλου.

Η δολοφονία του αρχηγού της Αλ Κάιντα, δίνει ανάσες στον Μπάρακ Ομπάμα, σε μια περίοδο όπου τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό τα πράγματα ήταν ιδιαιτέρως πιεστικά. Την επαύριο της δολοφονίας του Άραβα τρομοκράτη, ο πρόεδρος της Αμερικής είδε τη δημοτικότητα του όχι μόνο να ανακάμπτει αλλά και να επιστρέφει σε υψηλά μετεκλογικά επίπεδα. Σε μια εποχή μάλιστα, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδιζαν συνεχώς έδαφος τόσο λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, όσο και γιατί τα εμπόδια που υψώνονταν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην υγεία τον είχαν καταστήσει ανενεργό.

Στο εξωτερικό, ο ηγέτης των Δημοκρατικών ενισχύει το προφίλ του θέλοντας να υπενθυμίσει πως η Αμερική παραμένει εγγυητής των εξελίξεων σε διεθνικό επίπεδο. Συνάμα, έχει τη δυνατότητα να διατάξει την αποχώρηση από την κινούμενη άμμο του Αφγανιστάν, αφήνοντας πίσω του συντρίμμια, καθώς πλέον μπορεί να ισχυριστεί πως η αποστολή των Η.Π.Α. έλαβε τέλος. Έτσι πετυχαίνει την απεμπλοκή του από το ζημιογόνο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, έχοντας απαντήσεις απέναντι στην κριτική των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και εσωκομματικών αντιπάλων. Τέλος, η διαφαινόμενη επιθυμία των Αμερικανών να βάλουν στο ίδιο τραπέζι το Ισραήλ με τους Παλαιστινίους, καθίσταται πλέον ευκολότερα υλοποιήσιμη από τη στιγμή που επιστρέφει δυναμικά η χώρα στο διεθνές προσκήνιο.

Μπορεί ο Μπιν Λάντεν να ήταν ουσιαστικά ανενεργός και πιθανότατα ανήμπορος να ηγηθεί του τρομοκρατικού δικτύου, παρόλα αυτά η «επιτυχία» των Αμερικανών πιθανότατα πέρα από πολύτιμο πολιτικό χρόνο και μια κάποια ευελιξία, να χαρίσει και την πολυπόθητη για τους Δημοκρατικούς δεύτερη θητεία. Αναπάντητο ερώτημα φυσικά θα παραμείνει για όλους εμάς το αν πραγματικά ο κόσμος θα είναι πιο «ασφαλής» και «σταθερός» χωρίς τη σκιά του Μπιν Λάντεν, όπως και το τι θα γίνει με τις επαναστάσεις του αραβικού κόσμου. Το σίγουρό είναι πως ο Ομπάμα έχει λόγους να χαμογελά. Εμείς από την άλλη ας αρκεστούμε σε άλλη μια βαρετή Χολιγουντιανή υπερπαραγωγή στις οθόνες μας.


Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι