Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Γ. Σπαθής: «Η δίωξη μας είναι ξεκάθαρα πολιτική»

thumb
Συνέντευξη στον Κώστα Μερκουράκη

Οι ποινικές διώξεις κατά της προηγούμενης Πρυτανικής Αρχής που αφορούν τη λειτουργία της ιστοσελίδας Indymedia ξεκίνησαν το 2009 και λίγες μέρες πριν, επανήλθαν στο προσκήνιο. Το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών ανέτρεψε την προηγούμενη διάταξη του Εισαγγελέα, παραπέμποντας σε δίκη τους κυρίους Μουτζούρη, Σπαθή και Πολύζο. Ο πρώην αντιπρύτανης Γεράσιμος Σπαθής, ο ένας εκ των τριών που κατηγορείται για «παράβαση καθήκοντος με σκοπό να προσκομίσει πολιτικό όφελος» μιλά στο Ποντίκι για την υπόθεση.

Γιατί η δίωξη σας έχει χαρακτηριστεί «πολιτική»;
Η δίωξη μας είναι ξεκάθαρα πολιτική διότι από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν τεκμηριώνεται η ύπαρξη δόλου για παράβαση καθήκοντος. Η Εισαγγελική αρχή ισχυρίζεται ότι η φιλοξενία της ιστοσελίδας επιτρέπονταν από εμάς, ώστε να μας ψηφίζουν οι οπαδοί της στις πρυτανικές εκλογές.

Τι μπορεί να οδήγησε την Εισαγγελική Αρχή να ανατρέψει τη διάταξη του Εισαγγελέα Εφετών;
Είναι γεγονός πως οι βουλευτές του ΛΑ.ΟΣ. υπέβαλλαν συχνά ερωτήσεις στην Βουλή και οι εκάστοτε Υπουργοί Παιδείας μας πίεζαν να απαντάμε και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα. Επίσης, στον ημερήσιο τύπο και τα ΜΜΕ γράφονταν και λέγονταν συχνά πολλά εναντίον μας, από πολιτικά και ιδεολογικά αντίπαλα στρατόπεδα.

Έχει ενοχλήσει κάποιους μέσα ή έξω από την πανεπιστημιακή κοινότητα η λειτουργία του Athens Indymedia;
Η πανεπιστημιακή κοινότητα συνήθως δεν ενοχλούνταν, μερικές φόρες εκφράζονταν κάποια δυσφορία όταν γράφονταν κριτικές εναντίον της, όμως σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο αυτό είναι αποδεκτό. Πολλές φορές, εξω-πανεπιστημιακοί παράγοντες που θεωρούσαν ότι θίγονται από τα γραφόμενα στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, μας απειλούσαν με επιστολές ή αγωγές για να διακόψουμε την λειτουργία του ιστότοπου.

Πιστεύετε πως μπαίνουν στο στόχαστρο συνολικά η ακαδημαϊκή αυτοτέλεια και η ελευθερία διακίνησης των ιδεών;
Το βασικό διακύβευμα σήμερα δεν πιστεύω πως είναι τόσο το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας όσο η ελευθερία διακίνησης των ιδεών στο χώρο των ΑΕΙ και το πανεπιστημιακό άσυλο. Η λειτουργία του Ιndymedia είναι ένα ακόμη πρόσχημα από αυτούς που απεργάζονται την κατάργηση του εδώ και πολύ καιρό τώρα.

Τι διακυβεύεται για εσάς, μέσα από τη συγκεκριμένη υπόθεση;
Τα μέλη της πρώην πρυτανείας του ΕΜΠ που διώκονται δικαστικά είχαν σθεναρά αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, των θεσμικών παρεμβάσεων για την κατάργησή του,  και την υπεράσπιση του δημόσιου και δημοκρατικού πανεπιστήμιου.
Στο πρόσωπό μας σήμερα επιχειρείται μια μορφή παραδειγματισμού για όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των κυρίαρχων κύκλων και την αύξηση της καταστολής που καθημερινά διαπιστώνουμε όλοι μας. Η επιβολή των όρων του μνημονίου άλλωστε το απαιτεί. Το  πανεπιστήμιο όμως που ήταν πάντα τόπος αντίστασης και επαναστατικών ιδεών δεν θα το επιτρέψει.

Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι