Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Γαλλική επανάσταση!

Σάλος ξέσπασε στην Γαλλία και συγκεκριμένα στη Μασσαλία την παραμονή του επαναληπτικού αγώνα ανάμεσα στη Μαρσέιγ και τη Μάντσεστερ Γιουναιτέντ για τους 16 του Τσαμπιονς Λιγκ, που διεξήχθη στο Ολτ Τράφορντ. Ένας ιδιότυπος ραδιοφωνικός «πόλεμος» ξεκίνησε όταν η αγγλική ομάδα ζήτησε από τα τοπικά ραδιόφωνα της Μασσαλίας ποσά που προσεγγίζουν τα 26000 ευρώ προκειμένου να επιτρέψει στις γαλλικές δημοσιογραφικές αποστολές να «καλύψουν» δημοσιογραφικά τον αγώνα. Μπορεί μετά το αρχικό σοκ οι απαιτήσεις των άγγλων να μειώθηκαν στο μισό ποσό, ωστόσο όπως η USJF (Γαλλική Ένωση Συντακτών) δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Σε ανακοίνωση της τόνισε πως τα ραδιόφωνα θα πρέπει να πληρώσουν το πολύ μέχρι 4000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών απαιτήσεων.

Το γεγονός ότι στον πρώτο αγώνα στο Βελοντρόμ δεν είχαν ζητηθεί χρήματα από τα αντίστοιχα βρετανικά ραδιόφωνα και σε συνδυασμό με το ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία ούτως η άλλως, είχε ως αποτέλεσμα η USJF  και η CNOSF να αποφασίσουν το ραδιοφωνικό «μποϋκοτάζ» του αγώνα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφο της LEquipe καταγράψαμε τα εξής: «Ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ρητά πως κάθε σύλλογος μπορεί να διορίσει δύο σταθμούς λήψης, για τους οποίους δεν απαιτείται αμοιβή πέρα των του κόστους των τεχνικών εγκαταστάσεων που αγγίζει το ποσό των 1000 ευρώ. Για όλα τα άλλα ραδιόφωνα, ο εκάστοτε σύλλογος δύναται να αποφασίσει που θα δώσει τα δικαιώματα μετάδοσης κατά το δοκούν» και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Καταλαβαίνετε ότι η απαίτηση εκ μέρος τους ήταν εντελώς παράλογη».

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι έπραξε το κάθε μέσο τη βραδιά του αγώνα. Στο «France radio» αποφάσισαν να μην μεταδώσουν ζωντανά τον αγώνα, αντ’ αυτού ενημέρωναν τους ακροατές τους για την εξέλιξη του ματς κάθε δεκαπέντε λεπτά. O διευθυντής του αθλητικού τμήματος του σταθμού δήλωσε στο francefootball.fr: «Υπάρχει συμπόρευση όλων των γαλλικών ραδιοφώνων ώστε να μπει τέλος σε αυτή την υπόθεση. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ που γαλλικό ραδιόφωνο δεν θα είναι παρών στους «8» του θεσμού, στο πλάι ενός γαλλικού συλλόγου. Θα στείλουμε δημοσιογράφους όχι όμως για ζωντανή μετάδοση». Στο «Εurope1» την ώρα της μεγάλης αναμέτρησης μετέδωσαν πρόγραμμα πολιτιστικού περιεχομένου το οποίο δεν σχετιζόταν με το ματς ενώ και στο «Radio Monte Carlo» οι εργαζόμενοι αποφάσισαν από κοινού με την διοίκηση να μην προχωρήσουν σε περιγραφή του αγώνα. Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η στάση που τήρησε το «RTL», το οποίο πέρασε στην αντεπίθεση. Όπως διευκρίνισε στην εφημερίδα LEquipe ο αρμόδιος του αθλητικού τμήματος του σταθμού Ολιβιέ Πακόλ, πρότειναν στους «κόκκινους διαβόλους» η μετάδοση από τρεις να αυξηθεί σε τέσσερις ώρες. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ραδιοφωνικό «εμπάργκο» αφορούσε όλες τις συχνότητες, τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές. Σύμφωνα πάντως με την γαλλική κυβέρνηση, η Ουέφα ενημερώθηκε σχετικά, ενώ πηγές αναφέρουν πως και ο Γάλλος πρόεδρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί, υποσχέθηκε πως θα μελετήσει το συγκεκριμένο περιστατικό.

Παρόμοια συμβάντα στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης δεν έχουν συμβεί στο παρελθόν. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η περίπτωση της Σεβίλης, που στις πρώτες ευρωπαϊκές παρουσίες της στις αρχές της δεκαετίας δεν έδινε το δικαίωμα σε άλλα κανάλια, πλην αυτά της Ανδαλουσίας, να παρευρεθούν στο Σαντσέθ Πιθχουάν. Στην Ελλάδα πάντως είναι ευρέως γνωστό το παζάρι που γίνεται ακόμη και λίγες ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα όσον αφορά την απόκτηση των ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ας ελπίσουμε πως η Ουέφα δεν θα κωφεύσει και θα τηρήσει κατά γράμμα την νομοθεσία που ισχύει. Ιδιαίτερα σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που άπτεται της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του κόσμου.

Βασίλης Τεμπέλης
Κώστας Μερκουράκης