Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Το σκηνικό της καταστροφής

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Παλμός, συνθήματα. Αλλά και οδομαχίες για περισσότερες από 7 ώρες. Σκηνές καταστροφής από άκρη σε άκρη της πόλης.

Άγρια καταστολή και επιθέσεις από την αστυνομία στα σημεία που βρίσκονταν χιλιάδες διαδηλωτές. Σαράντα τραυματίες...

67 συλλήψεις και 45 εμπρησμοί ο απολογισμός των επεισοδίων
Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα με αποτέλεσμα να γίνουν 67 συλλήψεις, 75 προσαγωγές ενώ κατά την διάρκεια των συγκρούσεων προκλήθηκαν και εμπρησμοί σε τουλάχιστον σε 45 κτίρια και καταστήματα.
Παράλληλα, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε σταθμούς μετρό αλλά και σε καταστήματα όπου μάλιστα έλαβε χώρα και το φαινόμενου του πλιάτσικου.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ υπάρχουν πολλές καταγγελίες που κάνουν λόγο για άγρια καταστολή της πορείας αλλά και για «τυφλές» επιθέσεις της ΕΛΑΣ, που απωθούσε με όποιο τρόπο αδιακρίτως πλήθος πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία ομάδες ατόμων που φορούσαν κουκούλες και βρίσκονταν ανάμεσα στο ειρηνικό κομμάτι της διαδήλωσης, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στις αστυνομικές δυνάμεις, αρχικά στη Πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας με βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια των εμπρησμών τα Πυροσβεστικά οχήματα προσπάθησαν να προσεγγίσουν τις εστίες φωτιάς που μαίνονταν ταυτόχρονα σε όλο το κέντρο της πρωτεύουσας αλλά σε αρκετές περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε λόγο της κοσμοσυρροής. Επιπλέον, αστυνομικές δυνάμεις απεγκλώβισαν πολίτες που βρίσκονταν εντός κτιρίων που είχαν προκληθεί εμπρησμοί.

67 άτομα συνελήφθησαν για επιθέσεις εις βάρος αστυνομικών, δολιοφθορές κατά κτηρίων και καταστημάτων, καθώς και κλοπές αντικειμένων και εμπορευμάτων από καταστήματα. Ακόμα προσήχθησαν από διάφορες περιοχές της Αθήνας και στην αστυνομική διεύθυνση επιπλέον 75 άτομα. Από τις επιθέσεις φαίνονται να τραυματίστηκαν 68 αστυνομικοί, από μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα, αλλά και 35 πολίτες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ο Ιατρικός Συλλογος της Αθήνας και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια και τους τραυματισμούς κατήγγειλε την ΕΛΑΣ για «χρήση χημικών με επιβλαβείς ουσίες εναντίον των διαδηλωτών».

Εντωμεταξύ, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, παραλλήλησε τα επεισόδια που σημειώθηκαν και τις καταστροφές με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, σημειώνοντας πως «το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι ότι αυτό δεν θα κάμψει το ηθικό των κατοίκων της Αθήνας».

Ο φακός του "Π" βρέθηκε στα στενά της Αθήνας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αλλά και μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στη Βουλή. Θαυμάστε την Ελλάδα του «ΝΑΙ σε όλα». Θαυμάστε την νέα εικόνα της Αθήνας του Μνημονίου 2.





















Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι