Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Προϋπολογισμός 2012 – ώρα για λαϊκισμούς;

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Δεν κρύβει εκπλήξεις. Για τον φετινό προϋπολογισμό ο λόγος, τα ιδιαίτερα σκαμπανεβάσματα του οποίου, δε μπορούν να τα δικαιολογήσουν (ούτε) οι «δημιουργικές στατιστικές» του πρόσφατου παρελθόντος.

Ώρα για Μαθηματικά της Β’ Γυμνασίου λοιπόν και πάμε στον πίνακα «Δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού ανά κατηγορία» για να ξεκινήσουμε τις συγκρίσεις:

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Οι αστυνομικοί της Μυτιλήνης, ο Λοΐζος και ο Μίκης!

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Σάλος προκλήθηκε στο Συγκυβερνητικό επιτελείο, από το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας,  το οποίο παρουσίαζε Αστυνομικούς να τραγουδούν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Λοΐζου σε πορεία στη Μυτιλήνη.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Πολυτεχνείο: Μια πρόταση, μια απορία, μια ευχή

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Μήπως θα είχε νόημα η φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, προτού φτάσει στον τελικό της προορισμό που είναι η Αμερικανική Πρεσβεία, να κάνει μια στάση από το Κολωνάκι; Μήπως, μέσα στο σχεδιασμό για τη σημερινή διαδήλωση, θα πρέπει να προστεθεί μια παράκαμψη προς την οδό Καραολή & Δημητρίου, εκεί όπου βρίσκεται η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας;

Το 'βλεπες, το 'παιξες;

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Θα παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη; Ποια χώρα θα πτωχεύσει πρώτη; Αυτά κι άλλα πολλά... ενδιαφέροντα μπορεί να βρει κανείς με μια πρόχειρη αναζήτηση σε δημοφιλείς «στοιχηματικές» ιστοσελίδες. Ελλάδα και Ε.Ε. εξακολουθούν να δίνουν τροφή με τα οικονομικά «καμώματα» τους σε διάφορες νόμιμες, παράτυπες αλλά και παράνομες εταιρίες «live betting», μεταξύ αυτών και της μεγαλύτερης βρετανικής εταιρίας στοιχημάτων.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Αντισυνταγματικότητα & Πανεπιστήμια


Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Καμπανάκι κινδύνου για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, αποτελούν οι - συχνές πλέον - απόπειρες υποτίμησης του Συντάγματος, από μερίδα πολιτικών παραγόντων. Το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου για την Παιδεία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία ισχυρίζεται πως ο νόμος περιέχει ισχυρά «κενά» αντισυνταγματικότητας. 

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Πρωθυπουργικός Ονειροκρίτης 2011

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Τι κι αν προσπαθούν να μας κόψουν τον ύπνο; Τι κι αν τα κατάφεραν; Τα όνειρα που μας περίσσεψαν δε μπορούν να τα φορολογήσουν. Γι’ αυτό το λόγο συντάξαμε αυτόν τον ονειροκρίτη για όλους εσάς, ανοίγοντας ένα ακόμη παράθυρο στο μυστηριώδη κόσμο των ονείρων. Με την ελπίδα πως o πρώτος «πρωθυπουργικός ονειροκρίτης» με το όνομα «DREAM TEAM» θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα όνειρά σας και να πραγματοποιήσετε μια όσο το δυνατόν στοχευμένη ερμηνεία.

Τόση φασαρία για τη φανέλα;

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Κουβαλά ευχάριστα και δυσάρεστα νέα το «προξενιό» του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς που παρακολουθούμε αποσβολωμένοι επί 24ώρου βάσεως και για σχεδόν μια εβδομάδα ποιος θα είναι τελικά αυτός που θα αναλάβει να μας «σώσει» το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο νέος... ωραίος, ο παλιός αλλιώς!

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα της χθεσινής ημέρας; «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» και εξακολουθεί να διατηρεί τα αντανακλαστικά εκείνα που του επέτρεψαν να «γαντζωθεί» επί πολλά χρόνια στην εξουσία. Για όποιον δεν το κατάλαβε, χθες, ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου αποκόμισαν σημαντικά οφέλη μέσα από μια περιπέτεια που λίγες ώρες πριν, έμοιαζε αδιέξοδη.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Συνήγορος του Πολίτη ή Συνήγορος της Κυβέρνησης;

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

«Δικαίωμα στην πόλη» ήταν το σύνθημα του συνδυασμού του Γιώργου Καμίνη κι απ’ ότι φαίνεται επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ο προεκλογικός τίτλος της εκστρατείας, αφού η δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει να προικίσει τους Δημότες της (κι όχι μόνο) με ένα και μοναδικό δικαίωμα: Να «παραμείνουν σιωπηλοί» γιατί οτιδήποτε ειπωθεί «μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους».

Βρε μπας και έχει μυαλό;

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Η Ελλάδα μπάχαλο, το πολιτικό σύστημα μπάχαλο και στο μυαλό του πρωθυπουργού κυριαρχεί το… μπάχαλο. Αυτά τα τρία δεδομένα είχα στις αποσκευές μου καθώς ταξίδευα χθες βράδυ με αεροπλάνο από τα Χανιά στην Αθήνα.

Κι ενώ προσγειώθηκα επιτυχώς και χωρίς πολλές αναταράξεις, ήρθε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ συγκεκριμένα, να με αναστατώσουν αναιρώντας την τρίτη -κατά σειρά- «σταθερά» του μυαλού μου.

Θέατρο και θεατρίνοι σε παρέλαση

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ: «Το χαλασμένο φωτοτυπικό»

Την τελευταία φορά που παρήλασα ήμουν στην τελευταία τάξη του Δημοτικού. Ο κεντρικός δρόμος της πόλης είχε εκκενωθεί από την προηγούμενη νύχτα,  τα συνεργεία του Δήμου είχαν φροντίσει να χαράξουν φρέσκες γαλάζιες και κίτρινες γραμμές για τους μαθητές, ενώ η εξέδρα των «επισήμων» – αποτελούμενη από ξύλινες τάβλες, μπλε καρέκλες και μια μικρή τέντα - είχε στηθεί με κάθε επισημότητα στο μέσο περίπου της μικρής προκαθορισμένης διαδρομής.