Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Οι αστυνομικοί της Μυτιλήνης, ο Λοΐζος και ο Μίκης!

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Σάλος προκλήθηκε στο Συγκυβερνητικό επιτελείο, από το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας,  το οποίο παρουσίαζε Αστυνομικούς να τραγουδούν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Λοΐζου σε πορεία στη Μυτιλήνη.
Το συμβάν δεν ήταν μεμονωμένο, καθώς παρόμοια περιστατικά πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες προγραμματισμένες πορείες των Δυνάμεων Καταστολής σε όλη τη χώρα, ζητώντας να εξαιρεθούν από το νέο χαράτσι που αποφάσισε η Εθνοσωτήρια Συγκυβέρνηση Συνεργασίας, μετά κι από προσωπική απόφαση του Πρωθυπουργού, Γεώργιου Καρατζαφέρη.

Η νέα Συγκυβέρνηση, η οποία ανανέωσε τη θητεία της για 24η φορά, με «αμεσοδημοκρατικές» διαδικασίες - δηλαδή, συναποφάσισε ΆΜΕΣΑ την παράκαμψη των εκλογικών διαδικασιών - φαίνεται σε πρώτο επίπεδο να αφουγκράζεται τα αιτήματα των διαδηλωτών, ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Συγκυβέρνησης, κύριος Ράιχενμπαχ, παρουσιάστηκε επικριτικός στις πρώτες δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για «συντεχνιακά αιτήματα» που δεν πρέπει να «μπαίνουν εκβιαστικά, αλλά υπό το πρίσμα του διαλόγου». «Το γνωρίζουν όλοι, πως η Συγκυβέρνηση μας κρατά πάντα μια καρέκλα ελεύθερη στο τραπέζι των συνομιλιών για τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας» ανέφερε, για να συμπληρώσει σκωπτικά: «προς τι τόση φασαρία; Warum?».

Παράλληλα, ο κύριος Ράιχνεμπαχ, κληθείς να σχολιάσει τα κομμουνιστο-συμμορίτικα  τραγούδια που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, απάντησε καυστικά και σε αψεγάδιαστα ελληνικά: «Η ΈΛ.ΑΣ. και κατά ιστορικήν παράδοσιν, αλλά και κατά τη βασικήν κοινωνικήν αντίληψιν και αγωγήν, δεν είναι ποτέ ευεπίφορη προς τον Κομμουνισμόν. Διότι, ο Κομμουνισμός δε δύναται να έχει ουδέν σημείον κοινόν με τον ελληνο-χριστιανό-δωδεκαθεϊσμόν, που αποτελεί την βάσιν της διαπαιδαγωγήσεως των Ελλήνων, κατά τον δρόμον της ιστορίας των».«Ο Πρωθυπουργός είναι έξαλλος με αυτά που άκουσε», κατέληξε.

Η συμπολίτευση από τη μεριά της, αφού χαιρέτισε τις διαδηλώσεις, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως τέτοιου είδους τραγούδια δεν έχουν θέση στα Σώματα Ασφαλείας και «αμαυρώνουν τις, κατά τα άλλα, ειρηνικές και εντός του ''ανεκτού'' εκδηλώσεις των εργαζομένων σε αυτά». Συνάμα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση: «Απευθύνουμε έκκληση προς τις Δυνάμεις Καταστολής να θυμηθούν τον Κοινωνικό τους ρόλο και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς, με τη σειρά μας, διαβεβαιώνουμε πως θα κάνουμε τα πάντα για να παραλάβουμε την 89η δόση από τους εταίρους μας, χωρίς ωστόσο, να επιβαρυνθούν στο ελάχιστο οι Έλληνες εργαζόμενοι στα ηρωικά Σώματα Ασφαλείας. Καλούμε την Συγκυβέρνηση μας, προκειμένου να μεριμνήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις πορείες ήταν τα κάτωθι: «Είμαστε και μείς Εξουσία, τέρμα πια στην Αδικία», «Πας καλά λαέ; Σηκώνεις το κεφάλι; Ξύλο που θα φας, αν πληρωθούμε πάλι», «Σταματήστε τώρα, τις περικοπές, θέλουμε το αύριο καλύτερο απ’ το χθες», «Τέρμα πια στις εκτονώσεις, εμπρός για εξορίες - κρεμάλες – εκτελέσεις».

Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι παραφωνίες, αφού μερίδα διαδηλωτών τραγούδησε συνθέσεις που επιστρέφουν την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω και ανασύρουν εικόνες από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας. Συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη ή του Μάνου Λοΐζου δεν έχουν θέση στις κινητοποιήσεις των Σωμάτων Ασφαλείας και ακριβώς γι’ αυτό έχει κινηθεί η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία, ώστε να εξακριβωθούν οι υπαίτιοι των κρουσμάτων. Η Αστυνομία έχει στα χέρια της, συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο δύναται να αξιοποιήσει. Στο πλαίσιο αυτό  και σύμφωνα με την ιστοσελίδα Indymedia πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε διερχόμενο όχημα την Τετάρτη στην Βουλιαγμένης, στο ύψος της Ηλιούπολης, επειδή ο οδηγός κυκλοφορούσε μετά τις 7 το απόγευμα, ενώ άκουγε τραγούδια του αναρχοκομμουνιστή Θεοδωράκη.  Ο οδηγός έγινε αντιληπτός από την ομάδα «ΒΙΑΣ», που άραζε στο Έβερεστ και λίγο αργότερα συνελήφθη.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες που προέρχονται από το Συγκυβερνητικό Επιτελείο, το Υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, επεξεργάζεται νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας που αφορά στην εξίσωση των μισθών Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και Δικαστικών, σε μια προσπάθεια να βρεθούν κοινές συνισταμένες με τα συνδικαλιστικά όργανα της Αστυνομίας.

Η έντονη φημολογία σχετικά με τις κινήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Γρηγόριου Ψαριανού, οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. να πραγματοποιήσει δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος: «Η Ελληνική Αστυνομία, εδώ και χρόνια επιβάλει το νόμο και τη δικαιοσύνη μόνη της, χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση των Δικαστικών Αρχών. Οι πρακτικές της Αστυνομίας, όχι μόνο κινούνται στα όρια της αυτοθυσίας, αλλά και ελαφρύνουν το έργο της Δικαιοσύνης. Βάση αυτών, η απόφαση εξίσωσης των αποδοχών μας με αυτές των ανώτατων Δικαστικών είναι επιβεβλημένη όχι σήμερα, όχι αύριο, αλλά χθες».

Για την «ΒΑΡΒΑΡΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ», Αδέκαστος Μπάρας.



Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι