Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Το 'βλεπες, το 'παιξες;

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Θα παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη; Ποια χώρα θα πτωχεύσει πρώτη; Αυτά κι άλλα πολλά... ενδιαφέροντα μπορεί να βρει κανείς με μια πρόχειρη αναζήτηση σε δημοφιλείς «στοιχηματικές» ιστοσελίδες. Ελλάδα και Ε.Ε. εξακολουθούν να δίνουν τροφή με τα οικονομικά «καμώματα» τους σε διάφορες νόμιμες, παράτυπες αλλά και παράνομες εταιρίες «live betting», μεταξύ αυτών και της μεγαλύτερης βρετανικής εταιρίας στοιχημάτων.

Τελικά δεν είναι μόνο τα spreads, τα CDS και τα ομόλογα υψηλού κινδύνου. Υπάρχει και ο τζόγος για τους «πολλούς», για τους «χαμηλοεπενδυτές» και για εκείνους που έχουν ανάγκη να επεκτείνουν το πεδίο στο οποίο στοιχηματίζουν, πέρα από τα αθλητικά γεγονότα. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά μερικά από τα στοιχήματα που προσφέρονται σήμερα σε όποιον θεωρεί ότι μπορεί να μαντεύει σωστά τις πολιτικές εξελίξεις:

«Θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ»; (Greece To Continue To Use The Euro). Το βασανιστικό ερώτημα πήρε τη μορφή στοιχήματος που μέχρι και σήμερα προσφέρει ιδιαίτερα υψηλή απόδοση (2,75) σε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στη Δραχμή, ωστόσο δεν είναι καθόλου μικρό το κέρδος (1,40) για όσους επενδύουν στην παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι «bookers του κόσμου» δεν «χαμπαριάζουν» από τα διάφορα κινδυνολογικά σενάρια που κυκλοφορούν ευρέως. Παρόλα αυτά, αν ρίξει κανείς μια ματιά στη διακύμανση του συγκεκριμένου στοιχήματος τις τελευταίες ημέρες θα ανακαλύψει πως λίγο πριν το Σαββατοκύριακο, το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το Ευρώ είχε ισορροπήσει με την αντίστοιχη απόδοση που αφορά την παραμονής της.

http://topontiki.gr/img/uploads/big/132096507179.jpg

«Θα διαλυθεί η Ευρωζώνη μέχρι το τέλος του 2012»; (Eurozone To Break Up By End Of 2012). Με τις τρανταχτές ανεπάρκειες και πρόσφατες παλινωδίες των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπεσε στο τραπέζι του τζόγου ακόμα και η διάλυση της ευρωζώνης και μάλιστα εντός του 2012! Μπορεί η απόδοση (1,17) που δίνουν οι bookers στην «επιβίωση» της ευρωζώνης για το τρέχον έτος να είναι ιδιαίτερα χαμηλή – αλλά όχι και αμελητέα - (πρακτικά δεν βλέπουν πολύ πιθανή τη διάλυση της), ωστόσο, δε συμβαίνει το ίδιο όταν το χρονοδιάγραμμα αλλάζει. Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις διαφέρουν κατά πολύ όταν η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2015 ή το 2020. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία που προσφέρουν οι εταιρίες, η πιθανότητα να κατακερματιστεί η ζώνη του ευρώ μέχρι το 2020 είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το 2015, παρόλα αυτά και στις δύο περιπτώσεις οι εταιρίες κρατούν χαμηλές τις αποδόσεις (1,4 και 1,8 αντίστοιχα) μιας και φοβούνται πως ο διαμελισμός είναι προ των πυλών.

http://topontiki.gr/img/uploads/big/132096549138.jpg
«Η πρώτη χώρα που θα φύγει από το ευρώ; (First country to live Europe)». Στο συγκεκριμένο «ποντάρισμα» η Ελλάδα «παίζει» χωρίς αντίπαλο. Τρεις κορυφαίες στοιχηματικές εταιρίες διατηρούν χαμηλά τις προσφερόμενες αποδόσεις για τη χώρα μας, φοβούμενες ένα πιστωτικό γεγονός, ενώ για τη δεύτερη θέση αγωνίζονται η Πορτογαλία, η Ιταλία αλλά και η Ιρλανδία. Εντύπωση προκαλεί η απόδοση της Γερμανίας, που δεν είναι υψηλή, πράγμα που μεταφράζεται σε πιθανή έξοδο της από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους books. Μήπως ξέρουν κάτι, που δε ξέρουμε;

http://topontiki.gr/img/uploads/big/132096296477.jpg

«Ποια θα είναι η πρώτη χώρα που θα πτωχεύσει»; (First Country To Default) Σε ακόμη μια περίπτωση η χώρα μας «εντυπωσιάζει», αφού οι επιδόσεις της ξεπερνούν τις αντίστοιχες δεκάδων άλλων χωρών όπως των Νήσων Κούκ, της Ανγκόλας ή του Βιετνάμ! Πρώτη και σε αυτήν την κατηγορία λοιπόν η Ελλάδα και μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και μια εβδομάδα οι αποδόσεις έχουν μειωθεί δραματικά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, πράγμα που αποδεικνύει ότι πολλοί παίκτες, μετά και την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Γ. Παπανδρέου, έσπευσαν να ποντάρουν στη χρεοκοπία της χώρας.

http://topontiki.gr/img/uploads/big/132096341857.jpg

Τέλος, μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου, μια σειρά από ερωτήματα διαθέσιμα για «τζογάρισμα» δόθηκαν στη δημοσιότητα. Στις διάφορες στοιχηματικές ιστοσελίδες μάλιστα, φιλοξενούνται αναλύσεις για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας. Το πιο ενδιαφέρον στοίχημα όμως από μεγάλη εταιρία του χώρου ήταν το εξής: «Θα παραμείνει στην Πρωθυπουργία ο Γ. Παπανδρέου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2011»; Τυχαίο; Δε νομίζω…






http://topontiki.gr/img/uploads/big/132096413563.jpg

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ