Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Παράνομες και καταχρηστικές...


Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Με μια πολύ σημαντική απόφαση, το μονομελές πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα της διοίκησης της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ», προκειμένου να κριθεί «παράνομη και καταχρηστική» η απεργία που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον οργανισμό, για το τριήμερο 18 έως 20 Οκτωβρίου.
Το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστή, Ηλία Σταυρόπουλου, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για όλους τους εργαζόμενους που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης, σχετικά με την εφεδρεία, τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών. Ειδικά σε μια περίοδο συνολικής επίθεσης στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας, που η μια κινητοποίηση πίσω από την άλλη, χαρακτηρίζεται παράνομη και καταχρηστική.

Στο πλαίσιο της απόφασης, αποδομήθηκαν πλήρως τα – συνήθη - επιχειρήματα της ενάγουσας «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» από το Δικαστήριο, σχετικά με την «πολιτική χροιά» της απεργίας, καθώς και για τη μη τήρηση από το σωματείο (ΠΕ.ΠΕ.) των νόμιμων προϋποθέσεων (μη διάθεση προσωπικού ασφαλείας , ελλείψει ενημέρωσης της Διοίκησης).

Υπογραμμίζεται δε, πως το υπό ψήφιση νομοσχέδιο της κυβέρνησης «αγγίζει άμεσα ουσιώδη θεσμικά και μισθολογικά θέματα των εργαζομένων, μείζονος σημασίας και συνταγματικής σπουδαιότητας», ενώ προστίθεται πως: «η προκλειθήσα ζημιά (σ.σ.: από την απεργία) είναι προφανώς αμελητέα σε σχέση με τη ζημιά που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι του εναγόμενου σωματείου […] και από τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να εισφέρει ο νέος νόμος (απολύσεις, εφεδρεία κτλ)».

Και σα να μην έφτανε αυτό, το κείμενο της απόφασης καταλήγει με τα εξής: «το όφελος που επιδιώκουν οι εργαζόμενοι από την κρινόμενη απεργία είναι προφανώς μεγαλύτερο και μείζονος σπουδαιότητας, υπέρτερο δε της ελάχιστης συγκριτικά οικονομικής ζημιάς και ταλαιπωρίας του κοινού».

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως μόλις λίγες μέρες πριν και συγκεκριμένα στις 26 Σεπτεμβρίου, η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» είχε ζητήσει και είχε πετύχει να κριθεί ως παράνομη και καταχρηστική η απεργία που είχε προαναγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων του Προαστιακού και της Π.Ε.Π.Ε., από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά και από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά. 

Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι