Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ο πρώην, οι νυν… και οι επόμενοι;

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης


Ο Παναθηναϊκός ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα ευημερίας προσγειώνεται ανώμαλα σε μια δύσκολη οικονομικά πραγματικότητα. Η επόμενη μέρα στο σύλλογο παραμένει ερωτηματικό, με το υπάρχον οικονομικό πλαίσιο να καταδεικνύει εμφατικά την σε τέλμα κατάσταση της ομάδας. Η πολυμετοχικότητα δοκιμάστηκε κι απέτυχε. Η παρουσία ισχυρών οικονομικά παραγόντων στο τιμόνι της ομάδας δεν αποτελούσε από μόνη της εγγύηση επιτυχίας.

Η οικονομική κρίση που πλήττει σε μεγάλο βαθμό το ποδόσφαιρο, η κακοδιαχείριση του μπάτζετ της ομάδας, η κατάρρευση του πλάνου της διπλής ανάπλασης, η πολυφωνία που δεν συνδυάστηκε με ισηγορία αλλά και η αδυναμία εκπλήρωσης των αγωνιστικών στόχων οδήγησε σε σύγκρουση τους μετόχους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο Παναθηναϊκός να μη μπορεί να βρει έναν συγκεκριμένο βηματισμό, την ίδια ώρα που οι υποχρεώσεις σε όλα τα επίπεδα απαιτούν μια σειρά από σοβαρές προτάσεις και λύσεις.

Μέχρι στιγμής στο τύπο έχουν κάνει την εμφάνισή τους κατηγορίες, προσβολές και λόγια ένθεν και ένθεν. Όσο δεν υπάρχει θέληση από τους μετόχους να καλύψουν τα ποσά που απαιτούνται για να καταρτιστεί ένας επαρκής σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά, τόσο η αβεβαιότητα θα μεγαλώνει. Είναι πιθανό μάλιστα να ξαναδούμε στους δρόμους τους οπαδούς του τριφυλλιού όπως και στις εποχές προ πολυμετοχικού, καθώς όλοι βλέπουν πως η ομάδα προχωρά ακέφαλη προς τον αγωνιστικό γκρεμό. Γίνεται φανερό πως όσο περνάνε οι μέρες η πίεση μεγαλώνει για τη συμμαχία των απρόθυμων, καθώς γίνεται επιτακτική η  ανάγκη να ξεκαθαρίσει το διοικητικό τοπίο ώστε να σταματήσει η παθογόνος κατάσταση που γεννά συνεχείς δονήσεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Χρήματα αλλά κυρίως μια σοβαρή και σταθερή διοίκηση είναι τα ζητούμενα. Κάποιος πρέπει να κουμαντάρει τόσο τη μαύρη τρύπα των οικονομικών που γιγαντώνεται όσο και το κομμάτι της προετοιμασίας,  του μεταγραφικού σχεδιασμού αλλά και της πολυπόθητης κάθαρσης του αθλητικού τοπίου. Χωρίς αυτά, ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους  στη χώρα πιθανά να εκτροχιαστεί, με τις ευθύνες να πλήττουν τόσο τον πρώην όσο και τους νυν. Με τις συνέπειες ανυπολόγιστες για αυτούς αλλά κυρίως για τον Παναθηναϊκό.