Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Καληνύχτα ποδόσφαιρο...

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Θα σταθώ μόνο στα πεπραγμένα του κου Μαρινάκη. Μιας και το «τρίτο ημίχρονο» του ντέρμπι ήταν αυτό που αποκάλυψε την πραγματική γύμνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ούτε το κακώς ακυρωθέν γκολ ή το πέναλτι που δε δόθηκε, μήτε τα κοράκια και οι δημοσιογράφοι μπορούν να συγκριθούν με αυτά που επακολούθησαν.

Ακόμη και το ντου των οπαδών τοποθετώ σε δεύτερη μοίρα. Καθώς αυτά που είπε και αυτά που έκανε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και της Super(?) League, δεν έχουν προηγούμενο. Έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη θεσμική του θέση, δεν αντιλαμβάνεται το ειδικό βάρος των όσων λέει και πράττει, ενώ τέλος, δεν μπορεί να συγκρατήσει εντός των επιτρεπτών - κοινά αποδεκτών τέλος πάντων - ορίων τις αντιδράσεις του.

Ο εφοπλιστής σήμερα ολοκλήρωσε άλλη μια μαύρη σελίδα, στις πολλές που χουν γραφτεί στο ελληνικό «καλαντάρι» της ντροπής. Κι όμως η συμπεριφορά του δεν μπορεί να συγκριθεί με κανενός άλλου μεγάλο-παράγοντα του εγχώριου πρωταθλήματος. Ένας κακομαθημένος, αμόρφωτος και ανεγκέφαλος νεόκοπος παράγοντας, που θα μπορούσε να πλασαριστεί ως ένας ακόμη «γραφικός», αν δεν ήταν ταυτόχρονα και «ιδιοκτήτης των «ερυθρόλευκων».

Όμως, όταν έχεις στα χέρια σου το τιμόνι του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει πίσω του εκατομμύρια οπαδούς, οφείλεις πρώτα απ’ όλα να σεβαστείς τον εαυτό σου, για να καταφέρεις στη συνέχεια να τιμήσεις την ιστορία του συλλόγου που υπηρετείς και τέλος τους οπαδούς του. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε.

Ό έχων τα χρήματα και την εξουσία κος Μαρινάκης, απέκτησε αυτομάτως και το δικαίωμα να συμπεριφέρεται όπως αυτός θέλει. Παράγωγο του «ελλαδιστάν» που ξέρει σε αυτό το τομέα να διαπρέπει. Ένας τέτοιος άνθρωπος, που έχει δεκάδες μικρόφωνα ανοιχτά όπου βρεθεί και όπου σταθεί, είναι τουλάχιστον επικίνδυνος. Συνάμα είναι και ηθικός αυτουργός κάθε βιαιότητας που ορίζεται και από τα δικά του «καραγκιοζιλίκια».

Άραγε δεν είναι και αυτός ένας από τους ηθικούς αυτουργούς για τη μαχαιριά σε οπαδό, στο Μοναστηράκι, ώρες μετά τη λήξη του αγώνα.  Ναι, έχει τεράστια ευθύνη για τον νέο κύκλο βίας που ξεκινά και επίσημα από απόψε. Δεν μπορείς να κατηγορείς κανέναν «ανεγκέφαλο», «αφελή», «αλήτη» όταν η αλητεία γίνεται δεκτή με επιδοκιμασίες και κόκκινο χαλί στις οθόνες, τις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα.

Θαυμάστε τον λοιπόν. Θαυμάστε σήμερα που παραδίδει μαθήματα «ήθους» και «αρχών», με ύφος μάλιστα που αποδεικνύει πως το θράσος και η φαιδρότητα είναι απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στη χώρα μας. Γιατί όπως πάντα αύριο θα είναι μια άλλη μερα.. Καληνύχτα ποδόσφαιρο, καληνύχτα Ελλάδα.