Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Επένδυση στη ψυχολογία

Γράφει ο Κώστας Mερκουράκης 

Ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια μπορεί να μας έχει στεναχωρήσει αρκετές φορές, τουλάχιστον όμως  δεν έχει στερήσει το σασπένς από τη ζωή μας. Τις τελευταίες βδομάδες μάλιστα, πρόσθεσε ένα νέο κύκλο επεισοδίων στο σήριαλ του φετινού πρωταθλήματος. Αν βρεθείς στις κερκίδες του ΟΑΚΑ, αυτό που αντικρίζεις αυτομάτως σου μεταφέρει στο μυαλό μια γνώριμη πραγματικότητα. Η ομάδα του Τριφυλλιού προσεγγίζει με τον τρόπο που αγωνίζεται αυτό που ζήσαμε όλοι μας κάποια στιγμή στα σχολικά μας χρόνια. Από τις βρώμικες καρέκλες του Ολυμπιακού σταδίου, μπορείς με ευκολία να παρατηρήσεις τις κινήσεις των παικτών και τις αντιδράσεις τους, εύκολα ακούς τις κραυγές και τα παράπονα, αντιλαμβάνεσαι τέλος τον τρόπο που στήνονται μέσα στο γήπεδο. Ένα περίεργο κράμα από συμβάντα λοιπόν, μια πραγματικότητα που προφανώς πηγάζει από τον αυθορμητισμό των νεαρών παικτών.

Eίναι χαρακτηριστικό, το πόσο επηρεάστηκαν οι παίκτες από τον κόσμο της ομάδας, μετά και την επίτευξη του δεύτερου τέρματος στο παιχνίδι της Κυριακής με την ΑΕΚ. Παρασυρθηκάν από τον ενθουσιασμό του κόσμου και έψαξαν με δαιμονιώδη ρυθμό το τρίτο γκολ, γεγονός που λίγο έλειψε να τους στοιχίσει πολύ ακριβά. Η ενέργεια που αντλούσαν από τη κερκίδα, τους μετέτρεψε σε δαιμονισμένη μηχανή, που όμως παραλίγο να κλατάρει λίγα λεπτά μετά το γκολ του Σκόκο, όπου και η ψυχολογία κατέρρευσε. Προφανώς, οι ποδοσφαιριστές των «πρασίνων» είδαν και απόειδαν, συνειδητοποίησαν πως προκοπή δεν θα υπάρξει σύντομα στα διοικητικά ζητήματα που ταλαιπωρούν την ΠΑΕ και προφανώς έχουν βαλθεί να αποδείξουν πως το ποδόσφαιρο επιβιώνει και χωρίς τις διοικήσεις, τα δραστήρια τεχνικά τιμ και τη δουλειά στο παρασκήνιο. Οι ομάδα έχει τη τύχη να διαθέτει στο ρόστερ της έναν εκπληκτικό παίκτη, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του βρήκε τα «φτερά» του ερχόμενος εδώ. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού φαίνεται να δίνει τον ρυθμό και οι υπόλοιποι παίκτες ακολουθούν, μιας και στο πρόσωπο του έχουν βρει την σιγουριά που χρειάζονται για να συνεχίσουν την προσπάθεια. 

Μια ομάδα που πλέον δεν έχει τίποτα να χάσει. Μια ομάδα με πολύ ταλέντο αλλά και τρανταχτές αδυναμίες. Οι παραφωνίες στο ρόστερ, ο τρόπος ανάπτυξης, η προβληματική άμυνα δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν μέσα σε λίγες μέρες, ενώ δεν υπάρχει ούτε η πολυτέλεια για σχέδια και πλάνα βελτίωσης σε βάθος χρόνου, μιας και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη είναι παιχνίδι δίχως αύριο. Συνεπώς, θα πρέπει ο προπονητής αλλά και οι παροικούντες στην Παιανία να επενδύσουν πολύ προσεκτικά στη ψυχολογία της ομάδας. Είναι το σημείο που αποτελεί την αιχμή του φετινού Παναθηναϊκού, αλλά ταυτόχρονα και την αχίλλειο πτέρνα του. Θα πρέπει να μπολιαστούν οι παίκτες με τα ψυχικά αποθέματα που απαιτούνται για μια δύσκολη επιχείρηση, όπως αυτή της άλωσης της έδρας των Πειραιωτών. Οι «έντεκα» του Τριφυλλιού απέδειξαν πως μπορούν, μένει απλά να επιβεβαιώσουν λίγο πριν το φινάλε, τόσο τις ικανότητες τους όσο και τις προσδοκίες του κόσμου τους.  Ας περιμένουμε λοιπόν…