Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Γιάπηδες σε υστερία

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Το προεκλογικό αλισβερίσι έπιασε τόπο τελικά. Η… νεόδμητη «νεοφιλελεύθερη πολυκατοικία» χόρτασε τις προηγούμενες μέρες από δηλώσεις, προτάσεις και συναντήσεις για το ενδεχόμενο προεκλογικών συνεργασιών.


Κι αφού η Ντόρα αθέτησε την προεκλογική της υπόσχεση για παραίτηση κι επέλεξε να επιστρέψει στα παλιά λημέρια, έμειναν οι Τζήμερος και Μάνος να διαχειριστούν το εκλογικό αποτέλεσμα που μπορεί να τους άφησε εκτός Βουλής, ωστόσο τους έδωσε τη δυνατότητα να ελπίζουν σε ένα καλύτερο εκλογικό μέλλον.

Κάπως έτσι, ο ηγέτης της Δημιουργίας Ξανά όχι μόνο αναγκάστηκε να προδώσει το ισοπεδωτικό προεκλογικό του σύνθημα «Πολιτική χωρίς πολιτικούς» και να συμπράξει με ένα κατεξοχήν πολιτικό πρόσωπο με πλούσιο κομματικό βιογραφικό, αλλά έφτασε στο σημείο να αναιρέσει - εντός ολίγων ωρών - την απαίτησή του για τη μη συμμετοχή του προέδρου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, Γρηγόρη Βαλλιανάτου, στη συνεργασία.

Διαδικτυακές απειλές

Πρόβλημα και μάλιστα διαδικτυακό προέκυψε στις συνθετικές διεργασίες των δύο κομμάτων λίγες ώρες πριν από την τελική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας κι ενώ οι συζητήσεις των δύο ανδρών βρίσκονταν σε τελικό στάδιο, ο Θ. Τζήμερος ξεκαθάρισε μέσω Facebook πως δεν επιθυμεί στο νέο σχήμα τον Γρ. Βαλλιανάτο, που είχε συμπράξει με τη Δράση στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Σε αντίθετη περίπτωση απείλησε να χαλάσει το συνοικέσιο, αφού μέσω προσωπικής ανάρτησής του στο κοινωνικό δίκτυο υπογράμμισε ότι: «Η Δημιουργία, ξανά! συνεργάζεται με τη Δράση κι όχι με τη ΦΙΣ και είναι δουλειά της Δράσης να βρει τον τρόπο ώστε στην επόμενη Βουλή να εκλεγούν μόνο μέλη της Δράσης».

Τα νέα δεδομένα προκάλεσαν πανικό, αλλά και δυσαρέσκεια στο επιτελείο της Δράσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ηχηρές αντιδράσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το νέο “ήθος” και ο νέος “πολιτικός πολιτισμός”, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι εδώ».

Παρ’ όλα αυτά, την Τρίτη το απόγευμα φαίνεται πως βρέθηκε λύση για χάρη των εκλογών, αφού ο Γρ. Βαλλιανάτος σε νέα ηλεκτρονική του παρέμβαση έβαλε τέλος στα σενάρια λέγοντας πως: «μετά τη φεϊσμπουκική καταιγίδα, συνεχίζουμε την πορεία μας με τη Δράση και τη Δημιουργία ξανά γιατί παρ’ όλες τις διαφωνίες μας σε θέματα με ένα Ρεπουμπλικανικό κόμμα (δεν πειράζει ΔΞ!), ο κόσμος απαιτεί να συνεργαζόμαστε και είμαστε και ευγενικά παλληκάρια».

Δύσκολοι καιροί

Μένει να δούμε αν οι μαύρες κηλίδες θα είναι μόνο η αρχή για το άφθαρτο προεκλογικό κάδρο που με προσεχτικές παρεμβάσεις φιλοτέχνησε ο εξαιρετικά έμπειρος διαφημιστής Θ. Τζήμερος. Καθώς, ο νέος σχηματισμός υποτίθεται πως εκπροσωπεί τη συνταγή εξόδου από την κρίση, μέσα από την άνευ φόρων και… όρων ελεύθερη επιχειρηματική δραστηριότητα, την ίδια ώρα που η ίδια η οικονομική λογική του ακραίου νεοφιλελευθερισμού αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια και δεν παρέχει πειστικές απαντήσεις στο σήμερα.

Το επιτελείο του νέου σχήματος - που ονομάστηκε «Συνασπισμός Δημιουργία Ξανά» - γνωρίζει καλά πως και τα χαρακτηριστικά της κάλπης της 17ης Ιουνίου θα είναι πολύ διαφορετικά και θα απαιτηθούν απαντήσεις και σοβαρή τεκμηρίωση στις θέσεις του σχηματισμού.

Για τον λόγο αυτόν, ο Θ. Τζήμερος πολύ δύσκολα θα αποτελέσει έναν διακριτό ιδεολογικό πόλο, μια και γρήγορα φάνηκε πως δεν έχει να προσφέρει τίποτα καινούργιο στο πολιτικό σκηνικό πέρα από έναν αμετροεπή πολιτικό λόγο.

Κι αυτό γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ένα «αντιλαϊκίστικο» μέτωπο που φιλοδοξεί να ριζώσει με λαϊκίστικα ιδεολογήματα και αιτήματα (μαφία πολιτικών, σπάταλο κράτος, άχρηστοι δημόσιοι υπάλληλοι, απαράδεκτες οι διαδηλώσεις…).

Επιστολών συνέχεια

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η περίφημη ανοικτή επιστολή Τζήμερου προς την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία γίνεται λόγος «για δύο Ελλάδες».

Στο μακροσκελές κείμενο περιγράφεται από τη μια η Ελλάδα των «απατεώνων πολιτικών και γραφειοκρατών», των διεφθαρμένων διευθυντάδων εφοριακών και των ξεπουλημένων αγροτών κι από την άλλη η Ελλάδα ενός «τεράστιου δυναμικού ευφυών, δημιουργικών, εργατικών και ηθικών ανθρώπων που στραγγαλίζονται κάθε μέρα από την κομματική μαφία».

Στην ίδια επιστολή, ο Θ. Τζήμερος όχι μόνο ενημερώνει τη Γερμανίδα καγκελάριο πως στη θέση της θα έλεγε «να πάει στο διάολο αυτή η απαίσια χώρα», αλλά της τονίζει πως: «Εμείς, οι σκεπτόμενοι και αξιοπρεπείς Έλληνες σας είμαστε ευγνώμονες που δεν έχετε πάρει (ακόμα) αυτή τη θέση και εξακολουθείτε να μας στηρίζετε».

Η τελική λύση για τον διαφημιστή - πολιτικό προκειμένου να «ανταποδώσουμε και να ξεπληρώσουμε το χρέος που συσσώρευσαν η ανικανότητα και οι μίζες των πολιτικών μας», είναι να «παρακαλέσουμε» την Α. Μέρκελ να υποχρεώσει τους Έλληνες πολιτικούς: «Να καταργήσουν τη μονιμότητα της κομματικής τους πελατείας που έχουν διορίσει με απίστευτους μισθούς και προνόμια».

Τέλος, θα πρέπει «να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν κανόνες οικονομικής διαφάνειας στα ίδια τα κόμματα και σε κάθε συναλλαγή του Δημοσίου», ενώ, χωρίς αυτήν την προϋπόθεση, η Γερμανία να μηδώσει «ούτε ένα ευρώ παραπάνω, γιατί θα σας το κλέψουν!».

Από τις «φτιασιδωμένες» πολιτικές τοποθετήσεις, την ακατάσχετη συνθηματολογία και την προβολή μιας εύηχης εικόνας – συχνά διαφορετικής από την πραγματικότητα – έφτασε στο σημείο να ευχαριστεί τη Μέρκελ για τη «βοήθεια». Καινούργιο πρόσωπο, «καθαρά χέρια» και αναμασημένες ιδέες, δηλαδή...

Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι