Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Μηχανή παραγωγής τερματοφυλάκων


Θέλει κόπο, μα οι «Πράσινοι» βρήκαν τον τρόπο να δημιουργούν εξαιρετικούς πορτιέρο

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Αν οι παραδόσεις «είναι για να… σπάνε», τότε ο Παναθηναϊκός έχει βαλθεί να διαψεύσει τους πάντες και τα πάντα! Όλα κι όλα, οι «Πράσινοι» τις παραδόσεις τις τιμούν. Αν κάτι δεν έχει αλλάξει μετά από τόσες και τόσες δεκαετίες πορείας, είναι οι επιτυχίες του Παναθηναϊκού στην ανάδειξη και αξιοποίηση νέων ταλέντων που ξεπηδούν από τις ακαδημίες ή τα φυτώρια της ομάδας.

Υπάρχει όμως και μια θέση, αυτή του τερματοφύλακα, στην οποία ο Παναθηναϊκός έχει να υπερηφανεύεται πως σχεδόν πάντοτε στήριξε νέα παιδιά, ενώ όποιους κι αν επέλεξε να προωθήσει από τις ακαδημίες του στάθηκαν επάξια στη συνέχεια, είτε στα «καρέ» του «Τριφυλλιού», είτε σε άλλους αξιόλογους συλλόγους, ενώ δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που κλήθηκαν να αγωνιστούν με τα γαλανόλευκα.

Ξέρει το μυστικό…

Αυτό που διακρίνει κάποιος κοιτώντας τη δουλειά και τη λειτουργία των «Πρασίνων» στο  νευραλγικό τομέα των τερματοφυλάκων, είναι η «συνέχεια». Ακόμα και την περίοδο που τερματοφύλακες της ομάδας ήταν οι Γκαλίνοβιτς και Μάλαρτζ, η παράλληλη δουλειά με μικρούς ταλαντούχους παίκτες δε διεκόπη. Από τις εποχές των σπουδαίων Αργυράκη, Βιτάλη, Οικονομόπουλου, Κωνσταντίνου, Βουτσάρα και μέχρι τα σήμερα, πάντα υπήρχαν παίκτες που περίμεναν καρτερικά την ευκαιρία τους. Και την αξιοποίησαν.

Στη φετινή περίοδο, είναι χαρακτηριστικό πως τα δίχτυα του Παναθηναϊκού υπερασπίζονται 4 παίκτες (Καπίνο, Κοτσόλης, Καρνέζης, Ταμπάκης) - όλοι προερχόμενοι από τα σπλάχνα του συλλόγου, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τα τελευταία 20 χρόνια, χρήματα για μεταγραφές τερματοφυλάκων δαπανήθηκαν ελάχιστα. 

Από τις μέρες του «τεράστιου» Βάντζικ, ο οποίος σκορπούσε τον τρόμο στους αντίπαλους επιθετικούς, στην Παιανία γίνεται συστηματική δουλειά και οι Πράσινοι έχουν εξασφαλίσει τη σιγουριά στη θέση «1», στα «γάντια» νεαρών παικτών. Αυτό δεν έγινε τυχαία, καθώς στις ακαδημίες και τα φυτώρια του «Τριφυλλιού» υπήρχαν έμπειροι προπονητές τερματοφυλάκων, όπως ο Τάκης Οικονομόπουλος ή τώρα ο Βασίλης Αλεξούδης.

Πάμε όμως να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στους «Φύλακες Αγγέλους» της εστίας του «Τριφυλλιού»: 

Αντώνης Νικοπολίδης: «Προϊόν» της Παιανίας χαρακτηρίζεται ο σπουδαίος Αρτινός γκολκίπερ, καθώς μπορεί να μην ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Τριφυλλιού, εντάχθηκε όμως σε νεαρή ηλικία στο δυναμικό της ομάδας και είχε τη τύχη να βρεθεί στο πλάι του Γιόζεφ Βάντζικ και να έχει ως προπονητή τον Τάκη Οικονομόπουλο.

Γιώργος Αμπαδιωτάκης: Τα προσόντα τα είχε, μα είχε και την ατυχία να βρεθεί στην ενδεκάδα την ίδια περίοδο με τους Βάντσικ και Νικοπολίδη. Στη συνέχεια της καριέρας του αγωνίστηκε με επιτυχία στην Παναχαϊκή, στην Κόρινθο και σε άλλες ομάδες.

Κώστας Χαλκιάς: Ο Έλληνας πορτιέρο έδειξε εξαιρετικά στοιχεία στην πράσινη ακαδημία και όταν ήρθε η ευκαιρία (τραυματισμός Νικοπολίδη στο Μάντσεστερ) την άρπαξε από τα μαλλιά. Ήταν ο δεύτερος τερματοφύλακας της Εθνικής στο Euro του 2004, ενώ βοήθησε τους «Πράσινους» στην κατάκτηση του νταμπλ την αγωνιστική περίοδο 2003-04. Το επόμενο καλοκαίρι άφησε τον Παναθηναϊκό, για να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό. Αγωνίστηκε με επιτυχία στην Πόρτσμουθ, Ρεάλ Μούρθια, Άρη και ΠΑΟΚ όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Στέφανος Κοτσόλης: Ο έτερος τερματοφύλακας του «Τριφυλλιού» μαζί με τον Χαλκιά, στο δεύτερο μισό της περιόδου 2003-4, Στέφανος Κοτσόλης, πήρε λίγες ευκαιρίες και δεν κατάφερε να καθιερωθεί στη σκιά των Νικοπολίδη και Χαλκιά. Το 2005 αποχώρησε για τη Λάρισα, όπου και έμεινα για τρία χρόνια, ενώ είχε και ένα πέρασμα από την Ομόνοια της Κύπρου. Φέτος επέστρεψε στο σπίτι του, τον Παναθηναϊκό για να διεκδικήσει αυτά που αξίζει…

Αλέξανδρος Τζόρβας: Αυθεντικό «τέκνο» της Παιανίας και τρελαμένος με το «Τριφύλλι», ο Τζόρβας περίμενε κι αυτός καρτερικά τη μέρα που θα υπερασπιζόταν το τέρμα της αγαπημένης του ομάδας. Για να γίνει αυτό έπρεπε να ψηθεί αρχικά ως δανεικός σε Μαρκόπουλο και Θρασύβουλο, ενώ πήγε ως αντάλλαγμα για την αγορά του Ορέστη Καρνέζη στον ΟΦΗ. Εκεί αγωνίστηκε σχεδόν σε 24 συμμετοχές και αφού φανέρωσε την ποιότητα του, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό. Τη χρονιά του νταμπλ ο Τζόρβας ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας, ενώ οι εμφανίσεις του, του επέτρεψαν να είναι ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας στη Νότια Αφρική. Το καλοκαίρι επέλεξε να αφήσει την Αθήνα για να ταξιδέψει στο Παλέρμο και το ισχυρό Καμπιονάτο.

Μάρκος Βελλίδης: Ο βασικός τερματοφύλακας του Άρη και διεθνής με την Εθνική Ελπίδων έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στη Θεσσαλονίκη, μετά τη μετακόμιση του από τον Παναθηναϊκό όπου δεν κατάφερε να πάρει ευκαιρίες. Έχει παίξει επίσης, ως δανεικός σε Κορωπί και Διαγόρα.

Πέτρος Κραβαρίτης: Αγωνίζεται στον Θρασύβουλο με τη μορφή δανεισμού, ενώ έχει περάσει κι από το Κορωπί.  

Ορέστης Καρνέζης: Η ποιότητα του ήταν γνωστή και γι’ αυτό άλλωστε πήρε την ευκαιρία του στα τελευταία παιχνίδια, αφού επέστρεψε από τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε. Ο Ορέστης ανήκει στο σύλλογο από το 2007, ενώ οι άσχημες αναμνήσεις από τον περυσινό αποκλεισμό του κύπελλο από την ΑΕΚ, φαίνεται πως θα αποτελέσουν μοναχά μια κακή παρένθεση σε μια καριέρα που ουσιαστικά τώρα ξεκινά.

Στέφανος Καπίνο: Έγινε κάτοικος Παιανίας μόλις στα 16 του, αφού πήρε μεταγραφή από τον «Αχιλλέα Κορυδαλλού». Μέλος της «Golden Team» μέχρι και πριν από λίγο καιρό, ο εξαιρετικά ταλαντούχος «πιτσιρικάς» έχει τα προσόντα και το απέδειξε με τις εμφανίσεις του σε τόσο νεαρή ηλικία. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, μιλούν για έναν τερματοφύλακα που θα αφήσει εποχή.

Γιώργος Σικαλλιας: Μπορεί να μην κατάφερε ποτέ να διεκδικήσει φανέλα βασικού στο «Τριφύλλι», ωστόσο, από το 2007 καταθέτει τα διαπιστευτήρια του στον ΠΑΣ Γιάννενα έχοντας εξαιρετική παρουσία. Από το 2004 έως το 2007 που ήταν στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε μία φορά, ενώ αγωνίστηκε ως δανεικός σε Κορωπί και Εθνικό. Φέτος τα πηγαίνει περίφημα στην πορεία του ΠΑΣ στα μεγάλα «σαλόνια». 

Αλέξανδρος Ταμπάκης: Τον έφερε στην Παιανία ο Τάκης Οικονομόπουλος, μόλις στα εφτά του χρόνια. Ξεχωρίζει για τα αντανακλαστικά του, ενώ τα μόνα που έχει να κάνει είναι να συνεχίσει την σκληρή προσπάθεια και να περιμένει την ευκαιρία που σίγουρα θα έρθει... 

Οι «Ντ’ Αρτανιάν» της Παιανίας ακούν στα ονόματα Ραντοβάνοβιτς, Γκέκας και Αναστασόπουλος. Οι τρεις νεαροί τερματοφύλακες προπονούνται και… ονειρεύονται. Το σίγουρο είναι πως βρίσκονται στα καλύτερα χέρια και το μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας. Θα τους περιμένουμε…

Δημοσιεύτηκε στο Match Program του Παναθηναϊκού στις 26/1/2012