Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Μίμης Δομάζος


Ο «Στρατηγός» που εξακολουθεί να «τροφοδοτεί» τα όνειρα μας...
 

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Πώς να ξεκινήσεις να γράφεις για τον Μίμη Δομάζο, όταν έχουν ειπωθεί τόσα και τόσα. Είναι χιλιάδες οι σελίδες που έχουν «αφιερώσει» τις γραμμές τους στον «Στρατηγό» του Παναθηναϊκού και ανεξάντλητες οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν οι παλαιότεροι με πρωταγωνιστή τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή που πάτησε το χορτάρι των ελληνικών γηπέδων.


Ο Μίμης Δομάζος ταυτίστηκε με το «Τριφύλλι» από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Και άραγε πώς να μη συμβεί κάτι τέτοιο, όταν το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε - σαν σήμερα στις 22 Ιανουαρίου του 1942 - βρισκόταν ακριβώς απέναντι από τη ΘΥΡΑ 12 της «Λεωφόρου».

Μπορεί να του έλειπε το… μπόι, μα είχε περίσσιο ταλέντο, αντίληψη και εκπληκτικές ικανότητες. Κάπως έτσι, ο «πιτσιρικάς» Μίμης πολύ γρήγορα έγινε το «αστέρι» της «Άμυνας Aμπελοκήπων» που ήταν και η πρώτη του ομάδα.

Το ταξίδι ξεκινά

Η Αθήνα στα μέσα του αιώνα είναι πολύ διαφορετική. Η έννοια της γειτονιάς υπάρχει ακόμη και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών επιστρέφουν κάθε Κυριακή με λαχτάρα στους Αμπελόκηπους για να δουν από κοντά και να υποστηρίξουν την ομάδα του Παναθηναϊκού.

Από στόμα σε στόμα, λοιπόν, τα νέα μεταδίδονται γρήγορα για τον φέρελπι νέο που «εντυπωσιάζει με τη φανέλα της Άμυνας», γεγονός που αναγκάζει τον Γιουγκοσλάβο προπονητή των «Πρασίνων» Γκλίσοβιτς να αναζητήσει τον Δομάζο στις αλάνες των Αμπελοκήπων το καλοκαίρι του 1959. Ο Γκλίσοβιτς εντυπωσιάζεται και πείθει τον «μικρό» να υπογράψει στο «τριφύλλι» με συνοπτικές διαδικασίες. Με την άφιξη του Δομάζου στο «Τριφύλλι», ξεκινά το ταξίδι σε μια από τις πιο όμορφες «ιστορίες» που γνώρισε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα

«Ερωτευμένος με την μπάλα» δηλώνει ο Μίμης Δομάζος και είναι σίγουρο ότι λέει αλήθεια. Μόνο ένας πραγματικά ερωτευμένος θα μπορούσε να εντυπωσιάσει το σύνολο του φίλαθλου κοινού με τα κατορθώματα του.

Είχε εξαιρετική αίσθηση του χώρου, ενώ μπορούσε να χειρίζεται τη μπάλα εξίσου καλά και με τα δύο πόδια. Θα έλεγε κανείς ότι για τον Δομάζο ήταν πιο εύκολο να χρησιμοποιεί τα πόδια, παρά τα χέρια του.
Πέρα από τις δεξιότητες όμως, χρησιμοποιούσε εξίσου καλά και το μυαλό του για να κατευθύνει τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. «Κουραζόταν πιο πολύ το μυαλό, παρά τα πόδια μου. Έπρεπε να φτιάξω παιχνίδι, να στείλω μπαλιές στον Αντωνιάδη, να αποφύγω τα χτυπήματα. Όταν γυρνούσα από τον αγώνα στο σπίτι δεν ήθελα για μια ώρα να μου μιλάει κανείς, για να ξεκουραστεί το μυαλό μου» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Συλλέκτης διακρίσεων

Μίμης Δομάζος ή αλλιώς ο «άνθρωπος των ρεκόρ». Από τον Αύγουστο του 1959 όταν και εντάχθηκε στο έμψυχο δυναμικό του Παναθηναϊκού, έως τις 18 Mαΐου του 1980 που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αγωνίστηκε συνολικά σε 510 αγώνες του ΠΑΟ και 34 της ΑΕΚ. Μπορεί να του άρεσε περισσότερο να «δημιουργεί» παιχνίδι, αγωνιζόμενος στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ωστόσο, δεν χάλασε το χατίρι στους αντίπαλους τερματοφύλακες σημειώνοντας συνολικά 139 γκολ (134 με τον ΠΑΟ).

Με το «τριφύλλι» στο στήθος κατέκτησε 9 Πρωταθλήματα (κέρδισε 1 ακόμη ως παίκτης των «κιτρινόμαυρων»), 3 Κύπελλα Ελλάδος, ενώ ήταν ο ηγέτης της χρυσής ενδεκάδας που έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971.

Λίγο πριν τη λήξη της καριέρας του, μετακόμισε για δύο χρόνια στην ΑΕΚ, ώσπου επέστρεψε το 1980 στην Λεωφόρο για να σταματήσει το ποδόσφαιρο στην ομάδα που λατρεύτηκε όσο κανείς άλλος.
Με τα γαλανόλευκα αγωνίστηκε 50 φορές, σημείωσε 4 γκολ, ενώ φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού σε αρκετά ματς.

Εν κατακλείδι

Οι δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη των φίλων του Παναθηναϊκού. Εκλεκτοί παίκτες, μια Λεωφόρος ασφυκτικά γεμάτη κι ο Δομάζος στη θέση του «μαέστρου», παρέα με μια πλειάδα παικτών που κοσμούσαν τα γήπεδα εντός, αλλά και εκτός συνόρων.

Ο Μίμης Δομάζος αγάπησε το ποδόσφαιρο και το «Τριφύλλι» όσο ελάχιστοι και για το λόγο αυτό εισπράττει την αγάπη και τον θαυμασμό του κόσμου μέχρι τα σήμερα. Χάρισε τίτλους και διακρίσεις στην ομάδα της Αθήνας και φρόντισε να τοποθετήσει το όνομα του στην κορυφή της λίστας των παικτών που τίμησαν την «Πράσινη» φανέλα.

Το καλύτερο «δεκάρι» στα 100 και πλέον χρόνια του μεγαλύτερου Συλλόγου της Ελλάδας είναι εδώ. Ας του ευχηθούμε χρόνια πολλά για τα γενέθλιά του, με τον σεβασμό που του αξίζει. Όπως μόνο οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ξέρουν… 

Δημοσιεύτηκε στο Match Program του Παναθηναϊκού στις 22 Ιανουαρίου