Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Το μεγάλο «στοίχημα» του Ζαγκ Ρογκ

Η άνοδος τόσο του παράνομου όσο και του παράτυπου τζόγου, τα κέρδη των οποίων υπολογίζονται περί τα 140 δις ευρώ, ανάγκασε τις αθλητικές αρχές του πλανήτη να συγκαλέσουν σύνοδο κορυφής στη Λωζάνη, προεδρεύοντος του Ζαγκ Ρογκ, την πρώτη μέρα του Μάρτη. Η συμμετοχή πολιτικών ηγεσιών, εκπροσώπων του αθλητισμού, εταιρειών τζόγου αλλά και της Ιντερπόλ, αποδεικνύει πως το φαινόμενο έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν, όμως δύο ήταν οι παράγοντες που τους οδήγησαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες αντιμετώπισης: τα τεράστια διαφεύγοντα κέρδη και τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα. 

Με την εξάπλωση του διαδικτύου, ο επιχειρήσεις στοιχηματισμύ εντόπισαν ένα εξαιρετικά προνομιακό πεδίο ανάπτυξης. Ο τζίρος τους πολλαπλασιάστηκε, χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη για τον αθλητισμό. Το γεγονός αυτό στιγμάτισε με δηλώσεις του, μια μέρα πριν τη διεξαγωγή της συνόδου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής: «Οι διοργανωτές αθλημάτων, οι εθνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, πρέπει να απολαμβάνουν ένα δίκαιο αντάλλαγμα για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν».

Οι εκατοντάδες αγώνες που διεξάγονται καθημερινά, οι τηλεοπτικές μεταδόσεις, η δυνατότητα «live betting» στο διαδίκτυο, είναι παράγοντες που διευκολύνουν όσους προτίθενται να αποκομίσουν κέρδη, μέσω προσυμφωνημένων παιχνιδιών και αλλοίωσης αποτελεσμάτων. Ο πρόεδρος των «αθανάτων» τόνισε πως το μέγεθος της απειλής είναι εφάμιλλο του ντόπινγκ. Παράλληλα, τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαβρώνουν το πνεύμα και την υφή του αθλητισμού, καλύπτοντας με πέπλο αμφισβήτησης κάθε είδους αγωνιστική δράση.

Σύμφωνα με τον Ζαγκ Ρογκ οι αθλητικές αρχές είναι ικανές να αντιμετωπίσουν κρούσματα παράτυπων πονταρισμάτων: «η ανάμειξη παραγόντων, αθλητών, των διαιτητών ή κριτών σε στοιχηματισμούς, είναι αρμοδιότητα των αθλητικών αρχών και είναι εφικτός ο έλεγχος και η πάταξη τους. Αυτό διαπιστώθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και του Βανκούβερ». Όσον αφορά τον παράνομο στοιχηματισμό, έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου: «αποτελεί σοβαρό ζήτημα και η επίλυση του πρέπει να απασχολεί τις πολιτικές και αστυνομικές αρχές», συνάμα  προσθέτει: «οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν πρακτικές παρακολούθησης τηλεφώνων ή εντάλματα έρευνας, τα οποία εμείς δε μπορούμε να εξασφαλίσουμε».

Στο πλαίσιο της συνόδου ανακοινώθηκε πως δημιουργείται ομάδα δράσης που θα αποτελείται από αθλητικές ομοσπονδίες, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, την Ιντερπόλ, αλλά και στοιχηματικές εταιρίες. Τέλος, υπήρξε αναφορά και στα μέτρα προστασίας των Ολυμπιακών του Λονδίνου: «το 2012 θα χρησιμοποιηθούν οθόνες που θα καταγράφουν όλες τις στοιχηματικές δραστηριότητες». 

Κώστας Μερκουράκης, Βασίλης Τεμπέλης