Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Φοβάται το ντιμπέιτ ο Αντώνης;

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης

Τελικά έκανε καλά ή μήπως όχι; Ήταν «σοφή επιλογή» - όπως πολλοί περιπαιχτικά την χαρακτήρισαν - η αποφυγή ενός προεκλογικού ντιμπέιτ με αντίπαλό τον Τσίπρα ή θα επιστρέψει στη Συγγρού ως μπούμερανκ;

Ο χρόνος θα δείξει, όπως και η πορεία των εξελίξεων. Όπως και να έχει όμως, αυτό που μένει από τον χθεσινό «πόλεμο ανακοινώσεων» των δύο κομμάτων είναι η δεύτερη «χυλόπιτα» Σαμαρά στον πολιτικό διάλογο και μάλιστα με διαφορετικό αντίπαλο.

Καθώς, αν κρίνουμε από τη μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τηλεμαχία, που έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά… «θρύλου», προκύπτουν τα εξής:

- Δεν απομακρύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη βασική θέση αρχής του αναφορικά με τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των πολιτικών αρχηγών, καθώς επιθυμεί τη συμμετοχή όλων των κομμάτων κι όχι τον αποκλεισμό των μικρότερων δυνάμεων.

- Δεν φυγοπονεί και αποδέχεται την – ανέξοδη και υποκριτική όπως αποδείχθηκε - πρόσκληση Σαμαρά για συζήτηση μεταξύ των δύο, προκειμένου να μην του επιτρέψει να «ξεφύγει».

- Επιδιώκει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τα υπόλοιπα κόμματα και μάλιστα επιθυμεί η όποια κουβέντα να γίνει χωρίς περιορισμούς και τυποποιημένες μεθόδους.

- Δεν ακολούθησε εμπρηστική τακτική και σε καμία περίπτωση δεν θέλησε να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού εδώ και μέρες περίμενε μια απάντηση από το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ κι όταν αυτή ήρθε ήταν αρνητική.

Με βάση τις ανωτέρω εκτιμήσεις, αυτό που έμμενε για τη Νέα Δημοκρατία ήταν να βρει μια καλή δικαιολογία... Και βρέθηκε.

Χαρακτηριστική της άρνησης της ΝΔ να προσέλθει στο ντιμπέιτ είναι και η ανακοίνωση του κόμματος που αναφέρει πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε για να δυναμιτίσει το ντιμπέιτ», ενώ η διαμάχη στήθηκε γύρω από το όνομα της Έλλης Στάη η οποία χρησιμοποιήθηκε τεχνικά ως κόκκινο πανί.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο κάνει μια εύλογη πρόταση που δεν θα αποκλείει τη δημόσια τηλεόραση από το ντιμπέιτ, αλλά κάνει λόγο για «ενδεικτική» πρόταση με την Έλλη Στάη ως οικοδεσπότη από τη δημόσια τηλεόραση και τον Νίκο Χατζηνικολάου ως «έναν έμπειρο δημοσιογράφο από τον τηλεοπτικό χώρο που δεν εργάζεται αυτή την περίοδο σε κανέναν τηλεοπτικό σταθμό».

Η συνταγή που ακολουθούν στη Νέα Δημοκρατία είναι καρμπόν των προηγούμενων εκλογών. Η όλη συζήτηση έπεσε αργά στο τραπέζι και η όποια άρνηση έφτασε ακόμα πιο αργά. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα χρονικά περιθώρια να έχουν στενέψει τόσο που να μη χωρούν νέες διαπραγματεύσεις.
Τώρα πως θα καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους της, αλλά κι όσους λοξοκοιτούν προς τα Δεξιά, για την φοβισμένη στάση Σαμαρά αποτελεί καλό ερώτημα. Και για δεύτερη συνεχή φορά.

Και μάλιστα, την ίδια ώρα που όλοι στη ΝΔ συνηγορούν στο ότι ήταν παντελώς λαθεμένη η επικοινωνιακή τακτική πριν τις κάλπες της 6ης Μαΐου και η επιλογή Σαμαρά να παραμένει «έγκλειστος».

Το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Η απόφαση Σαμαρά «κόβει πόντους» τόσο από το ηγετικό προφίλ που καλλιέργησαν στη Συγγρού όλο το προηγούμενο διάστημα, όσο και στο πλαίσιο του εσωκομματικού αγώνα δρόμου με τους υποψήφιους δελφίνους.

Μη ξεχνάμε πως από τότε που ανέλαβε το τιμόνι ο Σαμαράς, υπήρξαν πολλές και νέες αφίξεις, όπως και προεκλογικές επιστροφές…

Τα είχε συνυπολογίσει αυτά ο Αντώνης πριν αποφασίσει τον εύκολο δρόμο;

Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι