Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Πόθεν έσχες εντός κι εκτός

Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης 

Λίγο η δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» των βουλευτών, λίγο οι συζητήσεις που ξεσηκώνουν κάθε χρόνο οι δηλώσεις των εισοδημάτων τους, οδήγησαν στη μικρή αυτή έρευνα η οποία είναι προσαρμοσμένη απόλυτα στο κλίμα των ημερών. Πριν να ξεθυμάνει η γκρίνια, να ερημώσουν τα group στο facebook που απαιτούν μειώσεις στους μισθούς των βουλευτών, πριν να σβήσουν κι εφέτος οι όποιες φωνές διαμαρτυρίας. Συγκρίσεις στο παρόν και το παρελθόν, στα εντός και στα εκτός, στα έσχες και τα αίσχη των εδώ και των ξένων. Ξεκινώντας από τα βασικά:

Ο ετήσιος μισθός του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών διαμορφώθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2001 στα 400.000 δολάρια, δηλαδή περίπου 300.000 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει δαπάνες για μετακινήσεις και λοιπά έξοδα. Με λίγα λόγια, ο «πλανητάρχης» Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να ζηλεύει τις αποδοχές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος απολαμβάνει ετήσιων αποδοχών που προσεγγίζουν τα 360.000 ευρώ, έχοντας αφαιρέσει και τους φόρους!

Την ίδια ώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής των 310 εκατομμυρίων κατοίκων και συγκεκριμένα στο Κογκρέσο (το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, αποτελούμενο από τη Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων), που αριθμεί 535 μέλη συνολικά, οι απολαβές διαμορφώνονται ως εξής: 174.000 δολάρια για τα μέλη (130.000 ευρώ περίπου), ενώ για τους αρχηγούς τόσο της πλειοψηφίας, όσο και της μειοψηφίας σε Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο μισθός ανεβαίνει μόλις κατά 19.000 $.

Στην χώρα μας μόνο ριγμένοι δεν θα πρέπει να αισθάνονται οι φορείς της εξουσίας καθώς: ο πρωθυπουργός συνολικά λαμβάνει περίπου 9.460 ευρώ το μήνα ή περίπου 113.500 ευρώ (προ φόρων) ετησίως, οι υπουργοί και υφυπουργοί περί τα 99.000 ευρώ ετησίως (προ φόρου), ενώ όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές μόλις… 98.760 ευρώ. Ωστόσο, οι βουλευτές συμμετέχοντας στις διάφορες επιτροπές της Βουλής εισπράττουν επιπλέον χρήματα, ενώ έχουν λαμβάνεις και επίδομα οργάνωσης γραφείου, επίδομα κίνησης - ανάλογα τον τόπο εκλογής -, leasing σε αυτοκίνητα και πληρωμένους τους λογαριασμούς τηλεφώνου (ποιος ξεχνά εξάλλου τους αμύθητους λογαριασμούς κινητών που κληθήκαμε να πληρώσουμε για τον αγαπητό αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης).

Αν συνυπολογίσει κανείς και τις μειώσεις που υπέστησαν λόγω μνημονίου, καταλαβαίνει γιατί έχει φωλιάσει το αίσθημα αδικίας στις ψυχές τους, αφού βλέπουν την... ψαλίδα να ανοίγει και τους ομόλογους Αμερικανούς πολιτευτές να τους ξεπερνούν στο νήμα τον απολαβών. Ίσως γι' αυτό έχουν θεσπίσει αρκετοί βουλευτές του δικομματισμού (γιατί πρόκειται περί θεσμού) την «κάτω από το τραπέζι» εισροή χρημάτων στις βουλευτικές τσέπες.

Όσο για την Αμερική του καπιταλισμού και την Ελλάδα του ΠΑΣΟΚσιαλισμού, αξίζει να καταγραφεί πως ο Βενιαμίν Φραγκλίνος κατά τη διάρκεια μιας Συνταγματικής Συνέλευσης στα μέσα του 18ου αιώνα, πρότεινε οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης να μην πληρώνονται για τις «υπηρεσίες» τους στη χώρα. Λίγα χρόνια αργότερα κι αφού η ενασχόληση με τα κοινά απέκτησε εργασιακή χροιά (με τον όρο συνάδελφοι δεν απευθύνονται και οι γηγενείς σωτήρες στο κοινοβούλιο;) και συγκεκριμένα το 1789 έως το 1855, τα μέλη του Κογκρέσου λάμβαναν ημερήσια χρηματική αποζημίωση μόλις 6 δολαρίων(!),  ενώ στη σύνοδο 1.500 δολάρια το χρόνο. Τα μέλη άρχισαν επίσημα να λαμβάνουν ετήσιο μισθό στα 1855 (3.000$ ανά έτος).

Τέλος, μια ματιά στα πόθεν έσχες μερικών ξένων πολιτικών:

Ban Ki-Moon (Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών)
Ετήσιες αποδοχές: 173.000 ευρώ
John McCain (υποψήφιος πρόεδρος με τους Ρεπουμπλικάνους το 2008)
Ετήσιες αποδοχές: 130.000 ευρώ
Nick Clegg (Αναπληρωτής πρωθυπουργός Ηνωμένου Βασιλείου)
Ετήσιες αποδοχές: 160.000 ευρώ
Alex Salmond (πρωθυπουργός Σκωτίας)
Ετήσιες αποδοχές: 161.000 ευρώ
Geert Wilders (Ολανδός ακροδεξιός ηγέτης)
Ετήσιες αποδοχές: 112.000 ευρώ
Silvio Berlusconi (πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός, ισόβιος επιχειρηματίας
Ετήσιες αποδοχές: 23.000.000 ευρώ
Bill Clinton (πρώην πλανητάρχης και νυν γυρολόγος)
Ετήσιες απολαβές  5.250.000 ευρώ
Sarah Palin (Παραιτηθείς πολιτικός)
Ετήσιες αποδοχές: 9.000.000 ευρώ

Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι