Ο ταλαντούχος πιτσιρικάς που παρέμεινε «αιώνια πιστός» και εξαιρετικά χρήσιμος στο «Τριφύλλι»
Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης
Ζωγραφίζοντας ιστορία
Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης
Σπουδαίος αθλητής, δραστήριος διοικητικός παράγοντας και καταξιωμένος Δικηγόρος. Ο Λουκάς Πανουργιάς τα κατάφερε περίφημα σε όλες του τις προσωπικές επιλογές και αποτελεί ευτύχημα για τον Παναθηναϊκό ότι μια ακόμη μεγάλη προσωπικότητα όπως εκείνος, διάλεξε να συνδέσει το όνομα του με τον μεγαλύτερο Σύλλογο της χώρας.
Ο Πανουργιας γεννήθηκε στη Λειβαδιά το 1899, όμως κατέφτασε οικογενειακώς στην Αθήνα στην ηλικία των 12 ετών, «κουβαλώντας» μαζί του στις αποσκευές το μεγάλο του ταλέντο στον αθλητισμό.
Λίγο μετά την άφιξή του στην Πρωτεύουσα δημιουργεί μια ανεπίσημη ομάδα με το όνομα «Νίκη» και έδρα το Πολύγωνο, ενώ παράλληλα διακρίνεται τόσο στον στίβο, όσο και στο ποδόσφαιρο. Ιδιαίτερα σύντομα (1911) κι ενώ όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το ιδιαίτερο ταλέντο του «πιτσιρικά», τον ανακαλύπτει και τον «προσηλυτίζει» στην πράσινη οικογένεια ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Καλαφάτης.
Ζωγραφίζοντας ιστορία
Στην πρώτη ομάδα έπαιξε επί 13 συναπτά έτη - από το 1916 έως το 1929 - αφού τελικά το ποδόσφαιρο τον «κέρδισε» ολοκληρωτικά. Συνήθως αγωνιζόταν στην άμυνα στο πλάι του Απόστολου Νικολαΐδη, ενώ συμμετείχε στην ίδια θέση και με την Εθνική Ομάδα στους «Συμμαχικούς Αγώνες» που διεξήχθησαν στο Παρίσι το 1919.
Ένα χρόνο αργότερα κι ενώ η Εθνική ετοιμαζόταν για την πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Πανουργιάς σπάει το πόδι του σε μια σύγκρουση με τον Γιώργο Ανδριανόπουλο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, γεγονός που του στέρει το ταξίδι με τα «γαλανόλευκα».
Ο «υπαίτιος» του τραυματισμού και προσωπικός του φίλος, Ανδριανόπουλος, αρνείται να ακολουθήσει την αποστολή και μένει στην Ελλάδα παρότι είχε δηλωθεί. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα της εποχής, μάλιστα, υποστηρίζουν πως ο Ανδριανόπουλος προχώρησε σε αυτήν την κίνηση σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγαπημένο του φίλο.
Αθόρυβα αποτελεσματικός
Τερματίζοντας την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1929, αρχινά μια εξίσου λαμπρή σταδιοδρομία στον χώρο της Δικηγορίας, αφού κατόρθωσε να πάρει το πτυχίο της Νομικής όσο ήταν ακόμη παίκτης της ομάδας.
Στα διοικητικά του συλλόγου εισήλθε νωρίς (1916), ενώ ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην προσπάθεια του Παναθηναϊκού να αποκτήσει το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο ίδιος, εξάλλου, μαζί με άλλους αθλητές και φίλους του σωματείου, διαμόρφωσαν κυριολεκτικά την περιοχή «Περιβόλας» σε γήπεδο, που το 1922 παραχωρήθηκε τελικά από τον Δήμο Αθηναίων στο «Τριφύλλι».
Το 1929 εξελέγη Πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών (ΕΠΣΑ). Το 1930 ήταν ήδη σύμβουλος της ΕΠΟ και το 1931 τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα. Μεταπολεμικά διετέλεσε Αντιπρόεδρος αλλά και Πρόεδρος στην ΕΠΟ, ενώ συνεργάστηκε εξαιρετικά με τους Ανδριανόπουλο (ΟΣΦΠ), Μέρμηγκα (ΟΣΦΠ), Κατράντζο (ΑΕΚ) και Γκούμα (ΑΕΚ).
Την τετραετία 1962 – 66 ανέλαβε Πρόεδρος του Παναθηναϊκού, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του οι πράσινοι κατόρθωσαν να πάρουν το πρωτάθλημα αήττητοι, επιτυχία που παραμένει απροσπέλαστη μέχρι τα σήμερα.
Ισόβια πιστό
Ο Λουκάς Πανουργιάς έμελε να υπηρετήσει πιστά και αθόρυβα τον Παναθηναϊκό στο μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του. Εκλεκτό μέλος της Αθηναϊκής κοινωνίας και λάτρης του «Τριφυλλιού» έμεινε στις επάλξεις μέχρι το τέλος της ζωής του.
Πέθανε στις 17 Ιανουαρίου του 1981, κατάφερε όμως να παραμείνει ζωντανός στις μνήμες όχι μόνο των οπαδών του Παναθηναϊκού, αλλά και των φίλων του αθλητισμού.
Δημοσιεύτηκε στο Match Program του Παναθηναϊκού στις18 Ιανουαρίου 2012