Γράφει ο Κώστας Μερκουράκης
Το κεφάλαιο καθεστώτα δεν κοιτά. Τα καθεστώτα όμως, κοιτούν το κεφάλαιο; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα ήρθε να δώσει η «κυβέρνηση» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία απαγόρευσε στους πολίτες της Συρίας τη χρησιμοποίηση κινητών τηλεφώνων τύπου Iphone.
Είναι αλήθεια πως το διαδίκτυο, η «κοινωνική δικτύωση» και τα «έξυπνα τηλέφωνα» ειδικότερα, έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα στα ολοκληρωτικά καθεστώτα όλου του πλανήτη. Εδώ προκαλούν πονοκέφαλο στις Δυτικές Δημοκρατίες στις περιπτώσεις που αυτές αποκλίνουν από το δημοκρατικό τους «έργο» (βλέπε καταστολή σε Λονδίνο, Αθήνα, Μαδρίτη, Μιλάνο ή Νέα Υόρκη), στην Αραβική Άνοιξη δε θα φαίνονταν χρήσιμα;
«Καπιταλιστικά» εφευρήματα, καινοτόμες - καλοσχεδιασμένες συσκευές που λάμπουν μα και ζέχνουν «εκμετάλλευση» από χιλιόμετρα. Δικτυώσεις, πατενταρισμένα λογισμικά και μικρά ηλεκτρονικά θαύματα στην υπηρεσία των εξεγέρσεων. Το μάτι που παρασυρμένο από το «θάμπος» της τεχνολογίας βρίσκεται κατηγορούμενο στα «αντικαταναλωτικά» δικαστήρια της ανθρωπότητας, επί μήνες τώρα τους κοιτά και γυαλίζει.
Στο ένα στρατόπεδο η Apple της Αμερικής. Ή μήπως η Αμερική της Apple; Μη ξεχνάμε πως αυτή τη στιγμή ο «λευκός» κολοσσός έχει περισσότερο ρευστό από το κράτος των ΗΠΑ.
Στο άλλο στρατόπεδο η Συρία, που ανήκει κι αυτή στο πλέγμα της Apple. Τα 34 καταστήματα (!) που διατηρεί στα εδάφη της Αραβικής χώρας η συγκεκριμένη πολυεθνική, θα βάλουν λουκέτο. Ή θα αρχίσουν να σπάνε τις κάμερες των προς πώληση τηλεφώνων.
Και στη μέση έχει στρατοπεδεύσει ένας δικτάτορας με το όνομα Μπασάρ Αλ Άσαντ που νομίζει πως τους άλλαξε τα… δίκτυα. Ο Σύρος πρόεδρος δε μπορεί να επέλεξε τυχαία την Apple ανάμεσα στις τόσες μάρκες τηλεφώνων που κυκλοφορούν στη χώρα του. Εκδικητικά κυβερνά, εκδικητικά σκοτώνει χιλιάδες πολίτες, εκδίκηση ζητά στον αντίποδα των κυρώσεων της Δύσης που ψάχνει με τη σειρά της μια δίοδο προς τα ορυκτά πλούτη της Συρίας και του Ιράν.
Ότι κι αν κάνει ο συγκεκριμένος ηγέτης, την πληροφορία, την επικοινωνία και τις εστίες αντίστασης του λαού γνωρίζει πολύ καλά πως δε μπορεί να τις εμποδίσει. Ότι κι αν επιχειρήσει, αργά ή γρήγορα, η ιστορία θα τον καταπιεί.
Το θέμα, για εκείνον, είναι αν αυτό θα γίνει με στυλ. Έστω κι αν κατάφερε τελικά να ταυτίσει την εξέγερση σε μια Αραβική χώρα με το μισοδαγκωμένο μήλο της Apple - made in USA! Η ιστορία έχει χιούμορ και θα του το χρωστά γιατί, τουλάχιστον, κατάφερε να ικανοποιήσει τα βίτσια του... Κι ας ξέχασε τι έπαθε ο Άδαμ όταν δάγκωσε το απαγορευμένο μήλο.
Δημοσιεύτηκε στο Ποντίκι